Çisem Doğanlaroğlu Özkan
Çisem Doğanlaroğlu Özkan
Çisem Doğanlaroğlu Özkan

Çocuğunuzun okula alışmasını sağlayacak 10 adım

Ebeveynlerin en büyük sorunu eğitim hayatına atılan çocuğunun okula alışamamasıdır. İşte çocuğun okula alışması için yapılması gerekenler...

Haberin Devamı

Okul öncesi çağımız, yaşam boyu, gelişimimizin en önemli evresidir. Doğduğumuz günden 6 yaşına kadar süren bu evrede kişiliğimizin temel yapı taşları oluşur. Nasıl bir mizaca sahip olacağımız, sosyal ilişkilerimizde üstlendiğimiz roller, sorumluluk bilincimiz, beslenme alışkanlıklarımız ve daha birçok dinamiğimizin okul öncesi dönemde senaryosu yazılmaya başlanır. Yaşam boyu gelişimin mimarı okul öncesi eğitimdir. Hal böyle olunca okul öncesi dönemdeki çocuklarımıza yönelik tutumlarımız da hayati önem taşır.

EBEVEYNLERE DÜŞEN SORUMLULUKLAR NELER?

1- Çocuğunuzun okuluyla tanıştığı gün okulun açılış günü olmamalı: Çocuğunuza okulunu sınıfı ve bahçesiyle birlikte tanıtın.

2- Çocuğunuzu okula açılış gününde başlatmaya dikkat edin: Çocuğunuzun diğer arkadaşlarıyla aynı gün okula başlaması sosyalleşebilmesi ve okula uyum sağlayabilmesi açısından önemlidir.

3- Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın: Her çocuk tektir. Okula alışma süreçleri birbirinden farklılık gösterebilir. Okula uyum sürecinde çocuğunuzun kişiliğinin özgün bir şekilde gelişmesine izin verin.

4- Alışma sürecinde olduğunuzu hatırlayın: Çocuğunuzla birlikte siz ve eşiniz de okula başlama hazırlığında olduğunuzu ve bu sürecin geçici olduğunu hatırlayın, sabırlı olun.

5- Vedalaşma: Çocuğunuzla vedalaşmanızı dramatikleştirmemeye özen gösterin.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun okula alışmasını sağlayacak 10 adım

6- "Öğretmenine ve okuluna güveniyorum" : Çocuğunuza güven içerikli cümlenizi sık sık tekrarlayın. Sizin güven duyduğunuz nesne ve kişilere çocuğunuz daha kolay şekilde bağlanacaktır.

7- Sakin ve kaygısız olun: Kaygı, çocuk ve ebeveyn arasında bulaşıcıdır. Çocukların okula uyum güçlüklerinin en büyük kaynağı kaygılı ebeveynlerdir.

8- Çocuğunuzu okul çıkışlarında bekletmemeye özen gösterin: Okul ile kurmuş olduğu güvenli bağı bu şekilde pekiştirebilirsiniz.

9- Okulda gününün nasıl geçtiğini konuşun: Konuşmak istemediği takdirde zorlamayın.

Haberin Devamı

10- Okula başlangıcıyla birlikte çocuğunuzda bazı değişiklikler gözlemleyebilirsiniz: Uyku problemleri, alt ıslatma, sosyal içe dönüklük, beslenme problemleri vb. Konuyla ilgili bir uzmandan mutlaka destek alın.