Gülşah Öztürk Erten
Gülşah Öztürk Erten
Gülşah Öztürk ErtenYazarın Tüm Yazıları

Çocuğunuzun karnesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Okulların kapanmasına sayılı günler kala karne ve tatil heyecanı da başlıyor. Karne birçok çocuk için ebeveyn ve akran baskısının yoğun hissedilmesine sebep olan bir göstergedir. Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, sene içindeki performansın değerlendirildiği karnenin, ebeveynler tarafından nasıl okunduğunun ve nasıl tepki verildiğinin son derece önemli olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

KÖTÜ NOTLAR OLAN KARNE

Çocuğunuzun karnesini nasıl değerlendiriyorsunuz

Öncelikle sene boyunca gösterilen öğrenim sürecinin değerlendirilmesi olarak görülen karnenin, çocuğun tüm potansiyelini yansıtmayacağı unutulmamalıdır. Çocuğun ilgi ve yeteneklerini değerlendirmek için daha fazla çabaya ihtiyaç vardır. Karne döneminden önce sorunun tespit edilerek çözümüne yönelik destek alınması gerekir. Sorun bazen duygusal ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu dönemler olabileceği gibi bazen de dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü gibi özel eğitim ihtiyaçlarının fark edilmemiş olması olabilir.

TÜM NOTLARI PEKİYİ OLAN KARNELER

Çocuğunuzun karnesini nasıl değerlendiriyorsunuz

Çocukların göstermiş olduğu yoğun gayretle alınan bu başarı ebeveynlere de mutluluk ve gurur yaşatmaktadır. Bu karnelerin önemsenmesi, ödüllendirilmesi çocukların ihtiyaç duyduğu görülme, değerli hissetme duygusu ve motivasyon için önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken amacından sapmayan ödüllendirme ve tepkiler verilmesi gerektiğidir.

Bir diğer önemli konu ise bu başarı öncesi ailenin tutumu ve beklentileridir. Bazı ebeveynlerde var olan mükemmeliyetçi ve kontrolcü yapı ya çocuklara model olmakta ya da yüksek beklentiyi karşılama çabasına girmelerine sebep olmaktadır. Notları beklendiği gibi olmadığında ebeveynleri tarafından kabul görmeyecekleri ve sevilmeyecekleri duygusu altında ezilirler. Ebeveynler çocuklar için en iyisini isterken bu aşırı beklentiler sonucu mükemmel ancak kendini mutsuz ve yetersiz hisseden çocuklar olarak hayata atılmasına sebep olacaktır.

Çocuğunuzun karnesini nasıl değerlendiriyorsunuz

AİLELERE ÖNERİLER

  • Kötü notları yargılamak yerine çocuğun başarısızlığına neden olan psikolojik ve fizyolojik sebepleri değerlendirin. Okul ve aile ortamında yaşadığı sorunları, iletişim eksikliklerini, öğrenmesini etkileyecek dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü vb. problemlerin olup olmadığını araştırın.
  • Başarısızlık nedenlerini değerlendirirken eleştirmek yerine dinleyin ve sadece sonuca değil sürece de odaklanın. Göstermiş olduğu gayret ve çabayı görmezden gelmeyin.
  • Çocukların ilgi ve yeteneklerini tanımaları için fırsat yaratın; farklı spor ve sanatsal faaliyetleri denemesini sağlayın.
  • Verilen karne ödüllerinin uygun seçilmesine dikkat edin. Başarıdan alacağı hazzın önüne hediyenin geçmesine izin vermeyin.
  • Karne sonucunda verilecek cezanın çok etkili bir yöntem olmayacağını bilmelisiniz. Çocuklar için davranışın sonucunu hemen görmeleri önemlidir. Dolayısı ile sınavlarını yıl boyunca takip edip gerekli destek ve yönlendirmeyi yapmanız daha işlevsel olacaktır.
  • Yüksek beklentilerle çocuğun gerçek potansiyelini göstermesine engel olabileceğinizi bilmelisiniz. Çocukların eğitim hayatı boyunca ihtiyacı olan şey doğru seçim yapabilmeleri için yollarına ışık tutan ebeveynlerdir.

Yazarın Tüm Yazıları