GeriÇocuk Sağlığı Çocuğunuzun dişi mi kırıldı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuzun dişi mi kırıldı?

Çocuğunuzun dişi mi kırıldı?

Diş kırılması durumunda yapılması gerekenler.

Küçük çocuklar düştüklerinde ya da bir yere çarptıklarında süt dişleri, büyük çocuklar ise spor anında ya da bisiklet kullanırken bir kaza geçirdiklerinde kalıcı dişleri zarar görebiliyor. Hatta çok şiddetli olmayan çarpmalarda bile dişi yerinde tutan bağdokusu yırtılıp, bu durum dişte nekroza, yani doku ölümüne yol açabiliyor.

Diş Kırılmasında Neler Yapılmalı?

Dişe ve dişi çevreleyen bağdokusuna şiddetli olmayan bir darbe geldikten sonra dişe dokunulduğunda hassasiyet mevcutsa, çocuğun soğuk ya da sıcak sıvı ya da gıda tüketmesi engellenmeli ve bir diş hekiminin görüşü alınmalıdır.

Zarar gören diş, yerinden çıkmasa da sallanıyorsa dişin yerinden ne kadar hareket ettiği önemlidir. Eğer diş yerinden 2 milimetreden daha fazla oynuyorsa nekroz ihtimali oluşur, bu durumda diş hekiminin, hasar gören dişe kanal tedavisi uygulaması gerekebilir.

Zarar gören diş, yerinden çıkmışsa yutulup yutulmadığı araştırılmalıdır. Yutulduğundan şüphe edildiğinde röntgen grafisi çekilmesi gerekebilir. Yerinden çıkan diş süt dişiyse tekrar yerine yerleştirilmeyecektir. Kalıcı diş ise yarım saat içinde, çene cerrahisi bölümü bulunan bir tıp merkezine ulaşılmalıdır. Diş nakledilirken nemli kalması gerekir ve soğuk süt dolu bir kabın içinde taşınmalıdır.

Çocuk Doktoru Erhan Ateş

False