Ömer Yalçın
Ömer Yalçın
Ömer Yalçın

Çocuğunuzun arkadaşlarını tanıyın!

Bütün arkadaşlarının isimlerini mutlaka bilin...

Haberin Devamı

Çocuğunuzun arkadaşlıklarını olumlu etkileyebilmenizin en önemli yolu onları tanımak ve bağlantıda kalmaktır. Bu şekilde onun arkadaşlıkları hakkında bilgi edinebilir ve gelişimini takip edebilirsiniz. Sağlıklı arkadaşlıklar sürdürebilmesi için ona göz kulak olabilirsiniz. Burada önemli olan müdahale ve eleştiri değil, doğru yönlendirme ile yapılması daha önemlidir.

Unutmamak gerekir ki onlara dahil olmak ve meraklı olmak arasında ince bir çizgi var. Çocuğunuz bunun farkına vardığında kendisine yeterli alan vermediğinizi düşünebilir, önemli olan çocuğunuzun kendiliğini ve arkadaşlarının varlığını kabul etmeniz ve korumanızdır.

Davetkar bir eviniz olsun

Evinizi çocuğunuzun arkadaşları için cazibeli bir oyun yeri haline getirebilirsiniz. (Atıştırmalıklar ve içeceklerin yardımı dokunabilir.) Onlar yeterince rahat ve iletişime hazır olduklarında onlarla iletişim kurun.

Haberin Devamı

Arkadaşlarının isimlerini bilin

Çocuğunuzun bütün arkadaşlarının isimlerini bilin. Bazı aileler bunun için bir aile adres defteri oluşturabiliyorlar. Burada çocuğunuzun arkadaşları adres ve telefon bilgileri yer alıyor.

Gözlemleyin

Onun arkadaşları ile tanıştığınızda, çocuğunuzun nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. Bazı çocuklar arkadaşlarının isimlerini sormanıza bir şey demeyebilir ama onlarla yakınlaşmanızdan rahatsız olabilir.

Arkadaşlarının aileleri ile tanışın

Çocuğunuzun arkadaşlarının aileleri ile tanışın, dostluklar kurun. Bu çocukların da dostluklarınızı gözlemlemesine olanak sağlayacaktır. Böylelikle onları işbirliği içinde gözlemleyebilir ve güzel dostluklar kurmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Etkinliklere katılın

Çocuğunuzun okul etkinliklerine katılmaya özen gösterin. Gittiğiniz zaman okul arkadaşları ile sizi tanıştırmasını isteyebilirsiniz. Arkadaşlarına hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları şeyler hakkında soru sorabilir ve onlarla biraz vakit geçirebilirsiniz. Böylece onları tanımak istediğinizi ve ilgilendiğinizi göstermiş olursunuz.

Aile aktivitelerine davet edin

Ergen çocuklar genellikle aileleri ile uzun vakit geçirmeyi sevmezler. Aile aktivitelerinize arkadaşlarını davet etmesine izin verirseniz bu aktiviteler onun için daha ilgi çekici ve anlamlı olabilir. Böylece sizin de çocuğunuzun arkadaşlarını daha iyi tanımak için bir şansınız olur.

Haberin Devamı

Psikolog ve Refkleksolog Ömer Yalçın