Canay Bahşi Ilgın
Canay Bahşi Ilgın
Canay Bahşi Ilgın

Çocuğunuzu sevildiğini hissettirin!

anne babaları tarafından kucağa alınan ve öpülen çocuklar, diğerlerine oranla duygusal açıdan daha iyi gelişirler.

Haberin Devamı

Çocuklarımızı yetiştirirken duygusal ihtiyaçlarının karşılanması çok önemlidir. Duygusal ihtiyacı karşılanan çocuklar sorumluluk sahibi, öz güvenli yetişkinler olurlar. Sürekli kızgınlık ve öfke ile yaklaştığımızda kendi içine kapanan ve sevgiyi başka yerlerde arayan bireylere dönüşürler. Bunu bilsek de genelde her çocuk aynıymış gibi davranmak anne babaların kolayına gider.

Çocuklarımızı yetiştirirken duygusal ihtiyaçlarının karşılanması çok önemlidir. Duygusal ihtiyacı karşılanan çocuklar sorumluluk sahibi, öz güvenli yetişkinler olurlar. Sürekli kızgınlık ve öfke ile yaklaştığımızda kendi içine kapanan ve sevgiyi başka yerlerde arayan bireylere dönüşürler.

Her anne baba çocuğunu çok sever. Çocuğu için en iyi şeyleri yaptığını düşünür ve tek amaçları onları mutlu etmektir. Anne baba olarak iyi niyetle bir şeyler yapsak da genelde “annem babam beni anlamıyor”, “ben sevmiyorlar” gibi ifadelerle anlaşılmadıklarını ifade ederler.

Haberin Devamı

Eğer çocuklarınız anne babaları tarafından sevildiklerini hissederlerse onların kendini ifade etmelerine daha duyarlı olurlar.

Çocuğunuzu sevildiğini hissettirin

Peki gerçekten sevgilerinizi çocuğunuzun algılayacağı şekilde gösteriyor musunuz?

Dr. Chapman kitabında çocuklarımızın duygusal sağlığına yön veren ve iletişimin temeli olan sevgimizi gösterirken aracı olan 5 sevgi dilinden bahsetmiştir.

1- ONAYLAYICI SÖZLER:

Genellikle çocuklarımıza küçüklüklerinden itibaren onaylayıcı kelimeler kullanırız. Özellikle yürüme döneminde onları destekleyerek
“bana doğru gel”,
“aferin böyle yürü”,
“çok güzel” deriz. Yalpalayıp düştüğünde tebessümle kaldırır ve yapabileceğine dair güven verici sözler söyleriz.

Bu destekleyici, onaylayıcı sözler çocuğumuz büyüdükçe yerini eleştiriler alır. Çocuğumuz büyüdükçe başarıları yerine başarısızlıklarına odaklanmaya başlarız. Baskın sevgi dili onaylayıcı kelimeler ise söylenen olumsuz , eleştirel sözler ruhsal yapısında yakıcı etkiler yaratır.

Haberin Devamı

Çocuğunuzu sevildiğini hissettirin

2- KALİTELİ, NİTELİKLİ ZAMAN:

Birlikte kaliteli zaman geçirmek demek bütün ilginizi çocuğunuza odaklamanız anlamına gelir. Bunun anlamı, cep telefonsuz, televinyonsuz çocuğunuzla onun istediği bir oyunu oynayabilmektir.,

“Yerde top yuvarlamak”,
“çay takımı ile misafircilik oynamak”,
“istediği kitabı okumak” gibi onun dünyasına dalmak anlamına gelir. Bunu yaptığınız zaman çocuğunuzla nitelikli zamanı geçirmiş olursunuz. Çocuğunuza, onun sizin için önemli olduğu, ona değer verdiğiniz ve onunla olmaktan zevk aldığınız mesajını verirsiniz.

3- HEDİYE ALMA:

Özellikle çalışan anne babalarda çok görülen hediye alma amacının dışında yapılmakta ve çocukta şımarma, söz geçirememe, gereksiz ağlama nöbetlerine neden olmaktadır. Eğer çocuğunuz;

Haberin Devamı

“hediye ile mutlu oluyor”,
“alınan hediyeyi başkalarına göstererek sevinini ifade ediyor”
“hediyesine önem veriyor”
“odasında özel bir yere koyuyorsa” hediye almak baskın sevgi dilidir. Hediye almak illa ki pahalı hediyeler almak demek değildir. Kendinizin yapacağı ufak hediyeler bile ona kendini özel ve değerli hissettirdiği için yeterli olacaktır. Önemli olan onu düşünmek ve mutlu etmektir.

Çocuğunuzu sevildiğini hissettirin

4- HİZMET EYLEMLERİ:

Çocuğunuz doğduğu andan itibaren anne baba olarak sürekli bir hizmet eğilimi içindesinizdir.çocuğunuz bütüyükçe hizmetin şeklide değişmektedir. Beslenmesini hazırlamak, okula götürüp getirmekte hizmet eylemleri kapsamına girer. Bazı çocuklar için bu normaldir. Ama çocuğunuz bu sıradan hizmet eylemleri için size;

Haberin Devamı

“sık sık teşekkür ediyor”
“mutlu oluyor”
“yaptığınız şeyi mesela sevdiği keki, benim annem çok güzel kek yapar diyorsa” yaptığınız şey onun için önemli demektir. Eğer çocuğunuz size işlerinizde yardımcı olmayı öneriyorsa mutemelen ona göre bu bir sevgi ifadesidir ve baskın sevgi dili olma olasılığı yüksektir.

5- FİZİKSEL TEMAS:

Anne baba olarak çocuklarımızı kucağımıza alır, sıkça sarılır, öper ve mıncıklarız. Çocuğumuz sevildiğini daha sevgi kelimesini duymadan anlamıştır bile. Çocuk gelişimi üzerine yapılan sayısız araştırmalara göre anne babaları tarafından kucağa alınan ve öpülen çocuklar, diğerlerine oranla duygusal açıdan daha iyi gelişirler.

Çocuğunuzu sevildiğini hissettirin

Çocuklarınızı gözlemleyin ve sevgilerini nasıl ifade ettiklerini keşfedin. Bu onların baskın sevgi dilini işaret edebilir. Bunu farkedip bu sevgi dili ile çocuğunuza yaklaştığınızda özellikle sorun olmadığı zamanalar daha keyifli geçecektir.

Haberin Devamı

Unutmayın her çocuk farklıdır. Çocuklarınızdan birine sevgiyi ifade eden bir şey diğeri için anlam ifade etmeyebilir.

Çocuklarınıza sevildiklerini ve değerli olduklarını hissettirmek istiyorsanız mutlaka baskın sevgi dillerini öğrenin.