GeriÇocuk Sağlığı Çocuğunuza TV karşısında yemek yedirmeyin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuza TV karşısında yemek yedirmeyin!

Çocuğunuza TV karşısında yemek yedirmeyin!

Dikkat, bu durum obeziteye davetiye çıkarıyor.


Yemeğe başladıktan sonra 20 dakika içinde tokluk hormonunun uyarılmasına fırsat kalmadan, kendisine sunulan gıdayı, ağız açma ve yutma refleksi şeklinde ihtiyacından fazla miktar tüketen çocukta, mide büyümesi söz konusu oluyor.

Çocuğunuza TV karşısında yemek yedirmeyin


İLK ALTI AY BESİN TAKVİYESİNE GEREK YOK

Çocuğunuza TV karşısında yemek yedirmeyin

Dünyada obezite erişkinlerin yanı sıra çocukların da sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Çocuklarda büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemin, doğumdan iki yaşın sonuna kadarki süreci kapsıyor. Süt çocuğu ve küçük çocukların beslenmesiyle ilgili alışkanlıklar özellikle bu dönemde kazandırılmalı.

Yenidoğan için en ideal besin anne sütüdür. Bebek mümkün olduğunca iki yaşına kadar emzirilmeli. İlk altı ay anne sütü dışında besin takviyesine gerek yok. Çocukların 0-2 yaş grubunda endokrin hormonlarında herhangi bir sorun bulunmaması halinde obezite gelişmesi mümkün değildir. Bu yaş grubundaki bebek, kilolu veya obez ise ebeveynleri sorgulamak gerekir. Bu durumun tek sorumlusu anne ve babanın yanlış beslenme alışkanlığından kaynaklanmaktadır.


TV KARŞISINDA ÇOCUK İHTİYAÇTAN FAZLA TÜKETİYOR

Çocuğunuza TV karşısında yemek yedirmeyin

Çocuklar oturabilecek duruma geldiğinde mutlaka yemeklerini masada yemeli. Küçük bebeklerin dahi mama sandalyesine oturtularak aile fertleriyle sofrada bulunmalı.

Özellikle bebeklere yemek yedirmek kimi zaman anne ya da bakıcı için zor olabiliyor. Bunu kolaylaştırmak için bebeklere televizyon karşısında, reklam ya da çizgi film seyrettilirken yemek yedirilmeye çalışılıyor. Bu çocuğun sağlığı açısından yanlış bir hareket.

Kimi anneler, bebeğin sevdiği reklam ya da filmleri bir CD'de toplayarak çocuğa her öğünde yemeği bunları izletirken yedirdiğini ifade ediyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Çünkü bu şekilde bebek ya da çocuk, tüm algısını ekrana verdiği için tokluk hissetmiyor ve kendisine verilen gıdaları fark etmezcesine tüketiyor. Bu süre çocuk için yemek saati ve damak lezzetinden ziyade bilinçsizce ağzını açıp yutma refleksi haline geliyor. Çocuk, yiyeceğin ne tadına ne zevkine varabiliyor. Bu arada, ihtiyacından fazla gıda tüketen çocuğun midesi de gereksiz yere büyüyor.

AA

False