Çocuğunuza söylediğinizle duygunuz bir olsun

Çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurabilmek için dikkat etmeniz gereken 7 şey!

Haberin Devamı

Neredeyse tüm ebeveynlerin ortak merakı ve öğrenmek istediği konu: “Çocuğumla sağlıklı iletişim nasıl kurabilirim, nelere dikkat etmeliyiz, nasıl yaklaşmalıyız?”. Bu soruların tek ve değişmez bir cevabı olmadığını, insan canlısının dinamik, sürekli değişen bir ruhsallığı olduğunu ve her birimizin, çocuklarımızın da biricik olduğunu hatırımızda tutarak hareket etmek bize sağlıklı bir bakış açısı sunacaktır.

Çocuğunuza söylediğinizle duygunuz bir olsun

ÇOCUKLA SAĞLIKLI İLETİŞİM NASIL KURULUR?

Çocukla sağlıklı iletişim… Bunun nasıl bir şey olduğunu düşünmeye geçmeden önce; çocuk, sağlık ve iletişim kavramları üzerine derin düşünülmesi ve anlaşılması gereken kavramlar olduğunu söyleyebiliriz. Çocuk dediğimiz canlı kimdir, gelişimi, istek ve arzuları, yetişkinden farkları nelerdir gibi soruları sorabiliriz. Aynı şekilde iletişim için; iletişim nedir, nasıl iletişim kurarız, tarzlarımız karakterimiz süreci nasıl etkiler, engelleyen faktörler nelerdir, sağlıklı iletişim nedir gibi sorularla da iletişim üzerine düşünebiliriz. Çocukla sağlıklı iletişim üzerine bu sürecin sonunda düşünmek daha ufuk açıcı olacaktır.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZLA SAĞLIKLI İLETİŞİM İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 7 ŞEY

1-EMPATİ

Sağlıklı iletişim için anahtar kavram ve duygumuzun empati olması bize her zaman yol gösterici olur. Empati erken dönem çocukluk yaşantısında kazanmaya başlanan ve gelişimimiz süresince gelişmeye devam eden bir becerimizdir. Anne-çocuk ilişkileriyle beslenen empati; bebeğin ihtiyaçlarına karşılık verilmesi, anlaşılmasıyla daha da güçlenir. Karşımızdakini gözlemek, istek, duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmak ve karşı tarafa kendimizi –duygularımızı katmadan sadece anladığımızı- ifade etmek ve ona anlaşıldığını hissettirmektir. Çocuğunuzla iletişiminizde de ne kadar empatik (anlamaya çalışan) olursanız ilişkiniz o kadar sağlıklı olacaktır.

 Çocuğunuza söylediğinizle duygunuz bir olsun 

2-İLETİŞİM

En özet haliyle anlamak, anlatmak ve anlaşmak olarak tanımlayabileceğimiz iletişim; ihtiyaç, istek, arzu, kaygı ve korkularımızla şekillenir. Kendimizi tanır, iletişim tarzlarımızı ve ihtiyaçlarımızı da tanıyabiliriz. Sonucunda da çocuğunuzla kurduğunuz iletişimin içeriğini anlama, yorumlama imkanını bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

3-DUYGULAR

Çocuğunuza eylemler yerine daha fazla duygularınızdan bahsedin, ne hissettiğinizi paylaşın, onun duygularını anlamaya ve anladığınızı ona göstermeye çalışın. Anlaşılmak kadar duyguların da anlaşılması süreci besler.

Çocuğunuza söylediğinizle duygunuz bir olsun

4-SPONTANLIK

Sağlıklı iletişim için doğal, doğrudan, imasız, net ve spontan olmak her zaman işleri kolaylaştırır. Özellikle imadan uzak durmak, ne istiyor, düşünüyorsanız onu paylaşmanız istemeniz, söylemeniz çocuğunuzla iletişiminizi daha da işlevsel hale getirir.

5-DİNLEMEK

Empati gibi diğer anahtar becerimiz dinlemektir. Ne kadar çok dinler, dinlemeye çalışırsanız ilişkiniz o kadar besleyici ve empatik olur. Dinlemek konusunda da çocuğunuza model olmaya çalışın.

Haberin Devamı

Çocuğunuza söylediğinizle duygunuz bir olsun

6-NEDEN

Bir şey istediğinde, sorduğunda, zorladığında, yaptığında hayır demek yerine neden diyerek ona soru sormayı, düşünmesini ve sizinle iletişimde kalmasını sağlayın. Hayır, iletişimi durdururken neden yanıtı/sorusu iletişimi devam ettirir, anlamanızı ve anlaşmanızı sağlayacaktır.

7-DÜŞÜNMEK

Sorun bir durum yaşandığında doğrudan ne yapacağınızı, söyleyeceğinizi düşünmek yerine daha fazla; durumu, yaşananı, çocuğunuzu anlamaya dönük düşünmeyi deneyin. Acaba söylediğinin, yaptığının farklı bir mesajı olabilir mi? Size başka türlü bir şey söylemek, göstermek istiyor olabilir mi? Böyle düşündüğünüzde göreceksiniz yaşanan durumla ilişkiniz ve durumun sizde yarattığı duygu da değişecektir. Sonucunda da her bakımdan daha sağlıklı bir iletişiminiz olacaktır.

Haberin Devamı

Şamil Saribaş, Aile ve Çift Terapisti

Yazarın Tüm Yazıları