Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı

Çocuğunuz yaramaz mı yoksa enerjik mi?

Onda gözlemlediğiniz olumsuz davranışları olumluya çevirmenin yolları...

Haberin Devamı

“Yaramaz çocuk yoktur. İlgi çekmek isteyen, enerjik, kuralları bilmeyen ya da kuralları yerine getiremeyen çocuk vardır” diyen Uzman Pedagog Canan Nani Bıçakcı, yaramaz çocuğu olan ailelere önerilerde bulundu, böyle durumlarda hangi noktada bir uzmandan yardım alınması gerektiğine değindi.

İnsan toplumsal bir varlıktır ve çevresiyle bir iletişim içindedir, bu nedenle toplumsal kurallar uygulanmalı ve çocuklara benimsetilmelidir. Her çeşit davranışın yerine ve zamanına göre olabileceği, yaşam tarzının da buna göre biçimlenmesi gerektiği küçük yaşlardan itibaren çocuklara öğretilmelidir. Ailelerin çocuklara kullandığı sözleri doğru seçmeleri gerekir. Sadece başka insanlar ile konuşmaları değil, aile içi konuşmaları da çok önemlidir.

Çocuk hakkında yaramaz diyorsanız, bunun sizi mutsuz olmanıza sebep olacağını bilmelisiniz. Yaramaz olarak kullandığımız kelime sadece dilimizde hayatı yorumlamak için vardır. Yaramaz çocuk tanımlamanızın size bir faydası var mı? Yaramaz dediğiniz çocuğa yaklaşımınız ne olmalı? Bu yaklaşım onun kişiliğini ve hayatını nasıl etkiler? Bu noktada yaramaz çocuğa değil, çocuğa odaklanın.

YARAMAZ ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALI, NE YAPILMALI?

Çocuğunuzda gözlemlediğiniz olumsuz davranışları olumluya çevirmeniz gerekir. Çocuğun neler yapıp neler yapamayacağına karar verilmelidir. Her çocuk aynı hızda büyüme ve gelişme göstermez. Ebeveyn çocuğa bir şey söylediğinde çocuk yapmıyorsa, bu kasıtlı olabileceği gibi çocuğun ebeveyni anlamadığından ya da istenilen davranışı veya görevi yapamadığından da kaynaklanabilir. Peki, yaramaz çocuklara aileler nasıl davranmalı?

  • Çocuğunuza karşı kararlı ve tutarlı davranın. Çocuğa kararlı ve tutarlı olmanın, kendisinin iyi yetişmesine mutlu olmasına ve başarısının artmasına neden olacağı öğretilip benimsetilmelidir.

Çocuğunuz yaramaz mı yoksa enerjik mi

  • Tutamayacağınız veya gerçekleştiremeyeceğiniz sözler vermeyiniz, çocuğa verilen söz mutlaka yerine getirilmelidir. Verdiğiniz sözü gerçekleştiremiyorsanız, nedenlerini çocuğun yaşına uygun anlatın.
  • Yapılan yönlendirmelerin uygulanması, ödevlerin yapılmaması, sorumlulukların yerine getirilmemesi ve söz dinlenmemesi durumunda bunun karşılığı ve yaptırımı mutlaka olmalıdır.
  • Evinizde disiplin ve kurallar olmalıdır. Disiplin düzenli bir yaşam sistemidir. Evinizde düzenli bir yaşam sistemi oluşturulmalı, sağlıklı kurallar saptanmalı ve uygulanmalıdır. Doğru kullanılan disiplin, kesinlikle baskıcı ve zorlayıcı değildir.
  • Çocukların ders, sanat, spor, okuma, araştırma-inceleme, gezi, deney yapmak, beslenmek, dinlemek, oyun, iş ve tatil gibi etkinlikleri, yapılacak çalışmaları iyi planlamalı ve ona yaşam biçimi olarak kazandırılmalıdır.
  • Çocuğunuzun olumlu davranışları ödüllendirilmelidir.
  • Çocuğunuzu cezalandırmayın. Cezalandırmak negatif bir anlam taşır. Çocuğunuz ile beraber mola verebilirsiniz, bulunduğu ortamdan onu uzaklaştırıp yaşına uygun açıklama yapmalısınız. Yaşı daha küçük olan çocuklar (0-6 yaş) için sadece açıklama yeterli değildir, hikaye ile açıklama yapmak daha uygudur.

Çocuğunuz yaramaz mı yoksa enerjik mi

  • Çocuğunuzla sorunlu davranışı konuşun, çocuğunuzun duygularını dinleyin ve karşılıklı kabul edilir bir çözüme ulaşmaya çalışın.
  • Çocuğunuzu tanıyın, gözlemleyin ve ihtiyaçlarına cevap verin.
  • Çocuğunuza gereğinden fazla enerji verecek yiyecek veya içecek tükettirmeyin.

HANGİ NOKTADA UZMANA DANIŞILMALI?

Çocuğunuzun neden ilgi çekmeye çalıştığını, neden bu kadar enerjik olduğunu, neden kurallara uymadığını anlamakta zorluk çekiyorsanız en kısa zamanda bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.