GeriÇocuk Sağlığı Çocuğunuz sürekli ağlıyorsa kasık fıtığı olabilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuz sürekli ağlıyorsa kasık fıtığı olabilir

Çocuğunuz sürekli ağlıyorsa kasık fıtığı olabilir

Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Hakkı İrgil, çocuklarda kasık fıtığının o bölgede şişlikle belirti verebileceğini söyledi. İrgil, fıtığın ağrısı yüzünden çocuğun ağlama nöbeti geçirebileceğini belirtti.

Op. Dr. Hakkı İrgil, kasık fıtığının, erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülen, doğuştan karın zarının kasık kanalı içine doğru yaptığı girintinin kapanmamasına bağlı olarak oluşan ve cerrahi yolla tedavi edilmesi gereken bir problem olduğunu söyledi. Op. Dr. İrgil, "Erkek çocuklar anne karnındayken testisler, bebeğin karnının içinde böbreğin hemen altındadır. Gebeliğin 28’inci haftasında testisler kasık kanalından geçerek torbalara doğru iner. Bu sırada karın zarı da kasık kanalından aşağı doğru ilerler. Testisler normal pozisyonuna geldikten sonra, karın zarı yapışarak bu açıklık kapanır. Bu açıklık kapanmazsa, açıklığın genişliğine bağlı olarak kasık fıtığı ya da su fıtığı (hidrosel) oluşur. Fıtıkta bu açıklıktan bağırsaklar dışarı çıkarken, su fıtığında (komminikanhidrosel) karın içi ile sadece sıvının geçebileceği kadar geniş bir kanal nedeni ile torbada şişme olur. Kasık fıtığı doğumdan başlayarak her yaşta görülebilir. Prematüre bebeklerde daha sık görülür. Sağ tarafta görülme sıklığı yüzde 60-70, sol tarafta yüzde 15-20, iki tarafta ise yüzde 10 civarındadır" dgiye konuştu.

NASIL BELİRTİLER VERİYOR?

Kasık fıtığının başlıca bulgusunun kasıkta şişlik olduğunu belirten Op. Dr. Hakkı İrgil, şöyle konuştu:

"Bu şişlik genellikle kasıktadır, kız çocuklarda sıklıkla sadece kasık bölgesinde olan bu şişlik, erkek çocuklarda torbaya kadar uzanabilir. Şişme bebeğin ya da çocuğun daha aktif olduğu dönemde daha çok belli olur. Ancak uyuduğunda ve sakin durduğunda kaybolabilir bu nedenle ailenin muayene sırasında verdiği öykü, bakan kişinin ifadeleri muayene kadar önemlidir. Kasık fıtığında ağrı şişme ile oluşur. Ağrı daha çok ağlamayı tetiklediğinden bu bir kısırdöngü olarak ailenin karşına çıkar. Devamlı ağlayan, kasığında şişme olan bebeklerde eğer çocuğun bitkin düşüp, yorulması ve uyuması ile fıtık geri dönmezse fıtık boğulması oluşur. Bu nedenle, bebek ne kadar küçükse, fıtık boğulması ihtimali o kadar yüksektir. Burada kasıktaki şişlik morarmaya ve bebek kusmaya başlar. Bağırsaklar kasık kanalında boğulursa bağırsak tıkanıklığı bulguları oluşur. Bunun nedeni, fıtık içine en sık olarak bağırsakların girmesidir. Kız çocuklarında en sık olarak yumurtalık sıkışabilir. Bu durumlarda hemen tedavi uygulanmalı ve organların korunması sağlanmalıdır."

AMELİYAT İÇİN YAŞIN ÖNEMİ YOK

Kasık fıtığının bebeğin yaşı ne olursa olsun, kendiliğinden geçme şansı olmadığı için, tanı konduğunda opere edilmesi gereken bir hastalık olduğunu aktaran Op. Dr. Hakkı İrgil, "Yaşın küçük olması tedavi için bir problem değildir. Kasıktan yapılan minik bir kesi ile fıtık kesesi bulunur ve çıkartılır. Erken çocukluk döneminde laparoskopik tedavi önerilmez. Bu tip operasyonlar mutlaka bir çocuk cerrahı tarafından, anestezist ve çocuk doktorunun olduğu hastanelerde yapılmalıdır. Çocuklarda her türlü cerrahi müdahale anestezi altında yapılmalıdır. Fıtık operasyonu, diğer kasık kanalı hastalıkları gibi günübirlik cerrahi hastalıklar grubuna girer. Yani müdahale sonrasında çocuk, özel durumlar haricinde eve gönderilir" diye konuştu.

DHA

False