GeriÇocuk Sağlığı Çocuğunuz kardeşe hazır mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuz kardeşe hazır mı?

Çocuğunuz kardeşe hazır mı?

İkinci çocuk düşünen ebeveynlere öneriler...

Çocuklar aile bütünlüğünün en muhteşem varlıklarıdır. Ebeveynler anne baba olmanın sevincini birden fazla çocukla tekrar tekrar yaşamak isterler. İlk bebek çok özeldir. Aileye heyecanlı ve zor bir süreç yaşatır. Fakat onun kıymetliliğinin ardından, “Ona psikolojik travma yaratmadan ikinci çocuk ne zaman dünyaya gelmeli?” sorusu tüm ailelerin başlıca yanıt aradıkları sorulardandır.

İlk çocuğun psikolojisi düşünülmeli

Bugün çalışan annelerin sayısının arttığını düşündüğümüzde, yeni doğan bebeklerin gelişim süreçlerindeki hızlı ve kritik geçişler gibi nedenlerle bir anne olabildiğince planlı gebelik yaşamalıdır. Örneğin, çocuğunuza ayıramadığınız her an, yeni bir problem olarak karşınıza çıkacaktır. O zaman bu konu ile ilgili okumak, araştırmak olabildiğince planlı hareket etmek en önemli ebeveynlik görevlerindendir.

İki çocuk arasındaki yaş farkı kaç olmalı?

İki çocuğunuz arasındaki yaş farkı ne kadar olmalı? Bu yaş farkını neye göre belirlemelisiniz? Bu iki soru için şu durumların varlığı son derece önemlidir:

• Annenin ilk gebelik ve emzikliliğinin ardından geçen süre. Annenin fizyolojik olarak ikinci bebeği için sağlıklı bir vücuda sahip olması.

• İlk çocuğun kardeşe hazır olma duygusu ve onu kabul süreci.

Yapılan araştırmalar, eğer hazırlıksız ve ani bir gebelik değilse, annenin iki gebelik arasında en az iki yıl olması gerektiğini gösterir. Hem annenin vücudunun toparlanması hem de yeni gebelik sürecindeki riskleri en aza indirgeyebilmek açısından önemlidir.

İlk çocuğun okula başladığı döneme denk getirilmemeli

İlk çocuk açısından bakıldığındaysa, çocuğun ben merkezcil dönemden çıktığı, sosyalleşmeye daha yatkın olduğu 4. yaşın beklenmesinin gerekliliğidir. Örneğin çocuğunuz 4 yaşına girdiğinde ya da 4 yaşın en geç 2. diliminde hamile kaldığınızı düşünürsek, birinci çocuğunuz 5 yaşını yaşarken okula başlamadan önce ikinci çocuk dünyaya gelebilir gibi düşünebiliriz.

Çocuk eğer 1. sınıfa başlayacaksa, ikinci bebeğin dünyaya gelmesi için 2. sınıfın 2. döneminde dünyaya gelmesi daha doğru olacaktır. Bunun nedeni çocuğun ilkokula başladığı yılın çocuk için de aile için de oldukça kritik ve zor bir yıl olmasıdır. Eğer ilk çocuğunuz okula başladığında yanında olamazsanız belki de tüm eğitim öğretim hayatı için bir tabu oluşturacaksınız ve her zaman yalnız, desteksiz kalışını kardeşini suçlayarak hissedecek. O yüzden bu kritik süreç başladığında çocuğunuza destek olmanız ve okula alışma sürecinde sizinle güven içinde olması, yeni gelen minik misafirinizin de onu sabırsızlanarak bekleyen bir oyun arkadaşı ve huzurlu bir aile ortamına gelmesini sağlamış olacaktır. O yüzden eğer bu kritik dönemde hamile kaldığınızda hamileliğin verdiği olası rahatsızlıklarla dahi olsa ilk çocuğunuzda ona ilgisiz kalma travmasını yaşatmamalısınız.

Tüm bu paylaşımlar ışığında baktığımızda, aile tüm detaylarıyla düşünüp hareket ettiğinde, bir çocuk için kardeş kabus değil, keyifli bir oyun arkadaşı olacaktır.

Çocuk Gelişimi Uzmanı
Emine Arslan Kılıçoğlu

False