Prof. Dr. Fatih Andıran
Prof. Dr. Fatih Andıran
Prof. Dr. Fatih AndıranYazarın Tüm Yazıları

Çocuğunuz doğuştan sünnetli olabilir

Halk arasında peygamber sünnetli veya yarım sünnetli deyimleri Hipospadias çocuklar için kullanılır. Hipospadias, idrar deliğinin penisin ucunda değil de alt kısmında ya da penisin gövdesinde herhangi bir yere açılmasıdır. Bu durum peniste eğriliğe de neden olur. Hipospadiasın tedavisinde amaç, ameliyatla anomalinin düzeltilmesi ve penisin normal şekle getirilmesidir. Cerrahi müdahaleyle ilgili detayları Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran anlattı.

Haberin Devamı

Hipospadias denilince tek bir çeşit durum anlaşılmamalıdır. Penis ucuna yakın ve eğriliğin bulunmadığı hafif bir hipospadias seviyesinden penisin çok gerisine kadar uzanan ve hatta ciddi eğrilik bulunan çok ağır bir hipospadias derecesine kadar geniş bir cerrahi hastalık sperktrumudur. Her hipospadias derecesine göre uygun bir cerrahi müdahale ile bu kusur düzeltilebilir.

CERRAHİ MÜDAHALEYLE TEDAVİ MÜMKÜN

Hipospadias aslında oldukça sık karşılaşılan bir doğum kusurudur. 125 erkek doğumda bir rastlanır. Genetik, hormonal veya çevresel faktörlerin etkisiyle hipospadias oluşabilir. Hipospadiasın ağır formlarında, muayene sonrası detaylı hormonal ve diğer tetkiklerle araştırma yapılır ve bazen hormon tedavisi de eklenerek çoğunlukla birden fazla ameliyat gerektiren bir tedavi planlaması yapılabilir. Hâlbuki hafif hipospadias formlarında genellikle tek seansta bir iki gün sonda bırakılması ve kısa süreli yatış ile hipospadias ameliyatı tamamlanabilir. Hipospadiasın tek tedavi yöntemi ameliyattır. Bunun için en uygun zaman ise 6 ay ile 1,5 yaş arası olmakla beraber daha büyük yaşlara kalan çocukların da ameliyatı tabii ki mümkündür. Hipospadiaslı çocuklarda bilinmesi gereken en önemli şey bu çocukların kesinlikle sünnet ettirilmemesi gerektiğidir; çünkü hipospadias ameliyatında sünnet derisi onarım sırasında kullanılabilmektedir. Bazen çok daha ağır ve komplike olmuş vakalarda ağız içinden alından serbest doku greftlerinin de kullanılması gerekebilir.

Haberin Devamı

Çocuğunuz doğuştan sünnetli olabilir

OPERASYON İŞİN UZMANINA YAPTIRILMALI

Çoğu vakada ameliyat son derece başarılı geçer ve çocuk aynı gün hastaneden taburcu edilebilir. Ancak bazı hipospadias ameliyatlarında 1-2 gün veya 7-10 gün idrar sondasının bırakılması gerekebilir. Bu nedenle yatış süresi uzayabilir. Hipospadias ameliyatı sonrası bazen istenmeyen bir şekilde yeni idrar kanalının oluşturulduğu penisin alt kısmında idrar kaçağına neden olan bir delik (fistül) veya idrar kanalında daralma gelişebilir. Bu komplikasyonların düzeltilmesi için ek ameliyatlara ihtiyaç duyulabilir. Ameliyatın sorunsuz bir şekilde tamamlanması ve iyileşme döneminde mümkün olan en az olasılıkla bir komplikasyon oluşması için uzman seçimi büyük önem taşır. Uygun olmayan ve tecrübesiz ellerde yapılan her müdahale hipospadiasın çözümsüz ve son derece sıkıntılı durumlara dönüşmesine yol açabilir. Bu nedenle hipospadias ameliyatı, mutlaka bu konuda uğraşan ve tecrübesi olan bir çocuk cerrahı veya çocuk üroloğunca yapılmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları