Selda Soytürk Akyılmaz
Selda Soytürk Akyılmaz
Selda Soytürk Akyılmaz

Çocuğun evliliğe bakış açısı ailesine bağlı

Yaptığınız her davranış ve söylediğiniz her söz onun bilinçaltına işliyor!

Haberin Devamı

Çocukları kıyaslamanın ve sevgi ile tehdit etmenin çok tehlikeli olduğunu belirten The journey ile Bilinçaltı Yolculuk Uzmanı Selda Soytürk Akyılmaz, ailelere çocukların bilinçaltı hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocukları hiçbir şekilde başkalarıyla kıyaslamayın. Ne olursa olsun suçlama dilinden uzak durmalıyız, sorumluluk verip yerine getirmesi için zaman tanımalıyız. Başarısız ve yetersiz olduğuyla ilgili kurulan her cümle öz güvenini negatif olarak etkileyecek ve tüm hayatı boyunca bu sıkıntılarla boğuşmasına sebep olacaktır. Ayakkabı bağlamayı öğrenmeye çalışan bir çocuğa “bir kere de düğüm yapmadan bağlamayı becersen şaşardım” cümlesinin söylenmesi, o çocuğun tüm hayatını başarısızlık üstüne kurmasına neden olabilir.

Çocuğu sevgiyle tehdit etmeyin!

Çocuğun hiçbir zaman sevgiyle tehdit edilmemesi gerekiyor. “Kardeşinle oyuncağını paylaşırsan sevilirsin, dayını öpersen sevilirsin, iyi not alırsan sevilirsin.” Bunların hepsi oldukça tehlikeli cümleler. Çocuk her durum ve koşulda sevileceğini bilirse hayata çok daha güvenli yaklaşacaktır. Sevginin bir koşula bağlı olduğu düşüncesiyle büyüyen çocuk, tüm hayatı boyunca kendini sevdirmek için istemediği tavizleri vermek zorunda kalacak ve bu da onu mutsuz edecektir.

Herhangi bir zamanda duygularını ifade ettiği için cezalandırılan çocuk “susarsam sorun yok” düşüncesiyle büyüyecek ve haksızlıklara karşı kendini savunamaz bir birey olacaktır.
Ebeveynlerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri için bir takım sosyal aktiviteler içinde olması gerekir. Aksi durumda çocuk kendini yalnız, dışlanmış ve hatta işe yaramaz hissedecektir.

Çocuklar başarılarından dolayı mutlaka takdir görmek isterler. Ne yaparsam yapayım ailem beni onaylamıyor hissi içinde olan bir çocuk bir süre sonra artık hiçbir çaba harcamamaya başlar. Bu sefer de aile “sen böyle değildin, değiştin” diyerek suçlama yoluna gider. Her açıdan çıkmazda olduğunu düşünen çocuk yavaş yavaş kendini sosyal ortamlardan da soyutlamaya başlar.

Anne babanın ilişkilerindeki problemleri çocuğa yansıtması çocuğun evliliğe bakış açısını da negatif etkiler. Anne ve babasını rol model alan çocuk için ikili ilişkiler hep kavga gürültü demek olur. Bundan kaçınmak için de ya yalnızlığı seçer ya da ilişkisini güvensizlik içinde götüreceğinden sorunlar yaşar.