“Çocuğumun hayali bir arkadaşı var”

Bu durum çocuğun sosyalleşme sürecini engelleyebilir.

Haberin Devamı

Genellikle 3 yaş civarı kendisini gösteren hayali arkadaş kavramı, çocukların kendilerine evcil bir hayvan, bir çizgi film karakteri, bazen tanıdığımız bazen de tanımadığımız bir arkadaş olarak ortaya çıkabilir. Çocuklar bu hayali arkadaşları ile kurdukları sembolik oyunlar esnasında “-mış gibi” yaparak ikili diyaloglar kurabilir, bazen tek taraflı konuşabilir, bazen de çevresindekileri o hayali arkadaş ile tanıştırıp oyunlara dahil etmek isteyebilirler. Bu gibi durumlarda ailelerin kesinlikle paniğe kapılmayarak çocuğun sembolik oyununa dahil olması ve hayali arkadaşı sevgi ve içtenlik ile kabul ederek sisteme dahil etmesi gerekir.

“Çocuğumun hayali bir arkadaşı var”

Haberin Devamı

HAYALİ ARKADAŞA TEPKİ VERMEYİN, YASAKLAMAYIN

  • Çocuğun hayali arkadaşının reddedilmesi, saçma bulunması, yasaklanması veya çocuğa bu sebeple kırıcı bir tepki verilmesi, aşırı hassasiyet ve içe kapanmalara sebep olabilir.
  • Ailelerin çocuğun hayali arkadaşını tanımaya ve hatta onunla iletişim kurmaya istekli bir tavır içerisine girmesi, çocuğa kendisini daha iyi ve güvende hissettirecektir.
  • Bunun yanı sıra çocuğun hayali arkadaşı ile kurduğu oyunların ve oyunlar esnasındaki tavırlarının gözlemlenmesi, onunla yaptığı sohbetlerin ona hissettirilmeden takip edilmesi, duygu, düşünce ve iç dünyasında olup bitenleri keşfetmek açısından anne baba için iyi bir fırsata dönüştürülebilir.
  • Ayrıca hayali arkadaş edinimi çocuğun stres durumu ile mücadele etmesine, bazı korkuları ile başa çıkarken daha güçlü hissetmesine, hayal gücünün gelişmesine, girişimci ve iletişimi güçlü bir karakteristik yapı oluşturmasına oldukça fayda sağlayabilir.

BU DURUMDA AİLELERE DÜŞEN GÖREV…

Elbette bazı handikapları da beraberinde getiren hayali arkadaş, bazen çocuğun sosyalleşme sürecine ket vurabilir. Dış dünya ile etkileşime girdiğinde zorlanma, öz güven eksikliği veya içe kapanık davranış sergileyen çocuklar hayali arkadaşları ile geçirdikleri zamanları gerçek arkadaş edinmeye ve sosyal ilişkiyi devam ettirmeye tercih edebilir. Bu gibi durumlarda ailelerin, hayali arkadaşı konusunda çocuğu incitmeden, gerçek sosyal ilişkiler kurmak konusunda çocuklarını teşvik etmelerinde fayda vardır. Çünkü çocuğun gerçek çocuklarla gireceği ilişki ve yaşayacağı paylaşımlar yerine, hayal dünyasına kaçışı tercih etmeye başlaması ilerleyen süreçte sıkıntı oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını sosyalleşebilecekleri akranları ile bir araya getirmeleri, oyun gruplarına daha fazla dahil etmeleri ve çocuğu zorlamadan sosyalleşmeye teşvik etmeleri gerekir.

“Çocuğumun hayali bir arkadaşı var”

HANGİ NOKTADA UZMANA DANIŞMALI?

  1. Eğer ki çocuğunuzun hayali arkadaşı ile kurduğu ilişki 6 yaş dolduğu halde hala hayatınızda önemli bir yer kaplıyorsa,
  2. Gerçek dünya ile kurduğu ilişkinin önüne geçmeye başladıysa,
  3. Çocuğunuz fark edilir düzeyde içine kapanıp, sosyal ortamlardan uzaklaşmaya, hayal dünyasına sığınmaya başladıysa,
  4. Sosyalleşme ve arkadaş edinme konusunda sıkıntılar belirgin bir hale geldiyse,

Çocuğunuzun psiko-sosyal açıdan başa çıkmakta zorlandığı süreçler olabileceği göz önüne alınarak bir uzmana başvurulmasında fayda görülmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları