Çocuğumu doktorculuk oynarken yakaladım!

Çocukların cinsel içerikli oyunlar oynaması normal mi? Çocuklar bu tarz oyunları neden oynarlar? Böyle bir durumda ebeveynler nasıl davranmalı? Özel bir üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Çocuk Gelişimi Bölümü Program Başkanı Öğr. Gör. olarak görev yapan Merve Mercan, çocukluk döneminde oynanan cinsel içerikli oyunlar ile ilgili aileleri bilgilendiriyor.

Haberin Devamı

Çocuğumu doktorculuk oynarken yakaladım

Montessori, oyunu çocuğun işi olarak tanımlar. Oyun, çocuğun en doğal öğrenme biçimidir. Gördüklerini, merak ettiklerini, öğrendiklerini oyunlarına yansıtan çocuklar, bu sayede kendilerini ve çevrelerini tanırlar. Evcilik oynarken bebeğine ninni söyleyen, arabayla oynarken "dütdüüttt" sesi çıkaran, arkadaşıyla oynarken ‘Hayır, sen öğretmensin şimdi bana ödev vermelisin.’ diyerek öğrendiği öğretmen tanımını oyuna yansıtan çocuklar görüyoruz.

CİNSEL OYUNLAR DA DİĞER OYUNLAR GİBİ DOĞAL VE NORMAL

Çocuğumu doktorculuk oynarken yakaladım

Bu oyunların yanı sıra yine toplumca tepki gösterdiğimiz ve endişeyle karşıladığımız cinsel oyunları da oynayan çocuklarla karşılaşıyoruz. Çocuk, oyunlarında arkadaşına kahve ikram ederken veya arabalarını yarıştırırken görmediği dehşet ve ayıplanma ifadesini, cinsel oyunları oynarken fazlasıyla görüyor. Bu noktada ebeveynlerin bilmesi gereken, cinsel oyunların da diğer tüm oyunlar gibi doğal ve beklendik oyunlar olduğudur.

Haberin Devamı

3 YAŞINDAN SONRA CİNSEL İÇERİKLİ OYUNLAR OYNAYABİLİR

Çocuğumu doktorculuk oynarken yakaladım

Yaklaşık 3 yaş civarında vücudunu tanırken cinsel organlarını da keşfedip tanımaya başlayan çocuklar; evcilik, doktorculuk gibi oyunlarla birlikte tuvalete gitmeyi de oyun haline getirebilirler. Bu oyunlar sırasında çocuklar, kendi cinsel organlarını arkadaşlarına gösterebilir, arkadaşlarının cinsel organını görmek ve incelemek isteyebilir, birbirlerine dokunabilirler. Bazı durumlarda ise oyun bu amaçla başlamaz. Örneğin, oyun sırasında eve gelirken düştüğünü söyleyen çocuğa arkadaşı doktor olarak yardım etmek isterken oyunun seyri değişebilir.

ANNE-BABANIN VERDİĞİ TEPKİ ÇOK ÖNEMLİ

Çocuğumu doktorculuk oynarken yakaladım

Haberin Devamı

Anne babalar bu oyunlarla karşılaştıklarında verdikleri tepkilerin çok önemli olduğunu bilmelidirler. Çocuklar bu oyunun da diğer oyunlar gibi olduğunu düşünüp yetişkinler tarafından kötü, ayıp, yasak olarak algılanacağını düşünmezler. Ebeveynler bu tür bir oyunla karşılaştığında bunu ayıplama ve yasaklama yolunu tercih ettiklerinde, çocukların bu tür oyunlara karşı merak duygusu perçinlenecek ve oyunların sıklığı artacaktır. Dolayısıyla burada önerilen, oyunu kesmek çocuğu azarlamak yerine oyunun yönünü değiştirmektir. Örneğin, eve gelirken düştüğünü söyleyen çocuğun tedavisine yardım edip normal oyuna devam etmelerini sağlayabilmelidirler.

Haberin Devamı

DİKKAT EDELİM!!

Çocuğumu doktorculuk oynarken yakaladım

  • Çocukların cinsellik algısı yetişkinlerin cinsellik algısından farklıdır.
  • Çocuklar bu oyunları haz almak amacıyla değil meraklarının doğal sonucu olarak oynarlar ancak bu oyunlar sıklaştığında haz aldığını keşfedip sürekli bu oyunları oynamak isteyebilirler. Bu noktada dikkatlerini çekebilecek ve enerjilerini harcayabilecekleri başka etkinliklere yönlendirilmelidirler.
  • Cinsel oyunlar doğal ve beklendik oyunlardır. Ancak çocuk sürekli bu oyunları tercih ediyorsa, oyunlarında gerçek bir cinsel ilişkiyi canlandırıyorsa, dikkatini çekebilecek birçok oyun-oyuncak varken yine de bu oyunu oynamaya devam ediyorsa, arkadaşlarını bu oyunlar için zorluyorsa çocuk sıkı bir takibe alınmalı ve gözlemlenmelidir.
  • Aile ve okul içinde yaşadığı bir durum buna sebep oluyor olabilir ve hatta çocuk istismara maruz kalmış olabilir. Bu durumda çok iyi bir gözlem yapıp gerekirse bir profesyonelden destek alınmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları