GeriÇocuk Sağlığı Çocuğumla yatağımı ne zaman ayırmalıyım?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğumla yatağımı ne zaman ayırmalıyım?

Çocuğumla yatağımı ne zaman ayırmalıyım?

Çocuğun hazır hissetmesi için yatak ayırma işlemi kademeli yapılmalı!

“Çocuğumla yatağımı ne zaman ayırmalıyım?” sorusu ailelerin sıkça sorduğu sorulardan biridir. Peki acaba gerçekten yatakları ayırmak için bir yaş aralığı var mıdır?

Bu konuda uzman görüşleri ikiye ayrılmaktadır. Bir kısmı, 40 günlüğe kadar ya da 1 yaşına kadar aynı yatakta uyumanın doğru olduğunu savunurken; bir kısmı çocuk ebeveyni anlayacak yaşa gelene kadar beraber uyumayı savunmaktadır. Her iki görüşü de paylaşıp seçimi ebeveynlere bırakmak daha doğru.

Çocukla beraber uyumak çiftler arasında problem yaratabilir!

Uzun süre anne babayla yatan çocuklarda özgüven oluşmuyor ve ebeveyne, özellikle anneye bağımlılık geliştirebiliyor. Bu durum ileride tek başlarına bir şeyler yapmada ve ayakta durmada onları oldukça zorlamaktadır. Kişisel gelişimini tamamlayamaz. Bunun yanı sıra uzun süre çocukla beraber uyumak ileriki yaşlarda cinsiyet kaymalarına yol açabiliyor. Birlikte uyumak aslında sadece çocuğu değil eşleri de olumsuz yönde etkiliyor. Yatağın küçük olması ya da uyurken çocuğa zarar vermek istememenin eşleri başka yere yönlendirmesi, eşler arasında kademeli olarak problemlere yol açıp eşleri boşanmaya kadar götürebiliyor. Aynı zamanda sigara, alkol ve uyuşturucu özelliği taşıyan ağır ilaçları kullanan ebeveynlerin çocukla beraber uyuması oldukça sakıncalıdır.

Yatak ve odayı kademeli olarak ayırmak gerekir

Yatakları ayırmakla odaları ayırmak iki farklı şeydir. Yatakları ayırdıktan sonra bebeği hemen başka bir odaya almak hem bebeği hem de ebeveyni zorlayabilir. Özellikle emziren anneler için bebeği hemen başka odaya almak durumu daha da zorlaştırır. Hem yatağı hem de odayı kademeli olarak ayırmak iki taraf içinde durumu kolaylaştırır.

Diğer görüş ise; bebeğin anneyle yakın temasının birçok faydası olduğunu belirtir.

Çocuğu ayrı bir odaya almak sabır, anlayış ve zorlama olmadan yapılmayı gerektirir. Yakın temas çocukta güven duygusunu geliştirdiği gibi gelişimini de hızlandırır. Anneyle uyuyan bebekler belli bir uyum içindedirler. Bu uyum bebeğin uyku durumunu ve nefesini ritmik olarak düzenler. Annelerin nefeslerini hisseden bebekler daha kolay uykuya geçerler. Özellikle emziren anneler için beraber uyumak her iki taraf için de daha elverişlidir. Bebeğe ihtiyacı olduğunda hemen ulaşmak kısa sürede hem anneyi hem de bebeği fiziksel ve duygusal doyuma götüreceği gibi yataktan sürekli çıkmak zorunda kalmamak ayrıca eşleri daha rahat ettirecektir. Rahat bir gece geçirmek herkesin gününü daha olumlu yönde etkileyecektir. Anne ve bebek doyuma ulaştığı sürece mutlu ve güven dolu bir ilişki sürdürülebilir. İngiltere’ de yapılan bir araştırmaya göre anneyle aynı yatakta uyuyan bebeklerin beyin gelişimi açısından ve stresle daha rahat başa çıkması yönünden çocuklarda daha olumlu etkiler yarattığı gözlemlenmiştir.

Aranızdaki güven bağı sarsılmasın

Her iki taraf artık kendisini hazır hissettiğinde çocuğunuza herkesin kendisine ait bir odada yatması gerektiğini, bunun daha sağlıklı olduğunu çocuğunuzun anlayacağı şekilde söyleyip bunu kademeli olarak uygulayarak kabullenmesini ve benimsemesini sağlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun için çocuğunuz, söylediklerinizi anlayacak yaşta olmalıdır. Öncesi durumlarda bunu yapmanız davranışlarınıza anlam verememesine ve aranızdaki güven bağının sarsılmasına neden olacaktır. Bunu onun açısından daha zevkli bir hale getirmek için kendi odasına geçmesini ufak bir kutlamayla eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Çocuğunuzun odasına sevdiği eşyaları alın!

Ortak görüş; hem ebeveynin hem de çocuğun hazır hissetmesi için bunu kademeli olarak yapmasıdır. Odaları ayırdıktan sonra kapıları açık tutmak ve çocuğun ihtiyacı olduğunda ebeveynin ona yakın olduğunu bilmesi hem kendisini daha güvende hissettirecektir hem de sizin onu rahatlıkla duymanızı sağlayacaktır. Çocuğunuzun hoşuna giden çarşafları, objeleri, gece lambasını odasında kullanmak odasını benimsemesini hem kolay hem de zevkli bir hale gelecektir.

Uyumadan önce çocuğunuzla daha çok vakit geçirin!

Yokluğunuza alışmada güçlük çekiyorsa size ait bir şeyle uyumasını ve sizin kokunuzla sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Uyku öncesi onunla daha çok vakit geçirmek uykuya daha huzurlu geçmesini sağlayacaktır. Bu vakti çocuğunuzun hoşuna gideceği hikayelerle süsleyebilirsiniz. Odalar ayrıldıktan sonra yatağınızda sizinle yaşadığı o sıcaklığı tekrar araması olası bir durumdur. Bunun için sabahları uyandıktan sonra bir süre kendi yatağınızda onunla vakit geçirmek çocuğunuzu tatmin edecektir.

Gece çocuğunuz kabuslarla uyanıp yanınıza geliyorsa çocuğunuza zaman ayırmaktan, anlamaya çalışmaktan kendinizi alıkoymayın. Reddettiğiniz takdirde çocuğunuzda duygusal bir yara oluşturabilir. Önce dinleyip onunla konuşun ve anladığınızı belirtin. Onu yatağına götürüp onunla uyuyana kadar beraber olacağınızı, uyuduktan sonra ise kendi yatağınıza gideceğinizi belirterek onu daha da sakinleştirebilirsiniz.

Her iki durumda da ebeveynlerin hem anlayışlı hem de kararlı olması önemlidir.

Psikolog Merve Başoğlu 

False