Sümeyra Aydın
Sümeyra Aydın
Sümeyra Aydın

Çocuğuma bakıcı seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Bebek bakıcısı ile yapacağınız görüşmede ilk izlenim önemlidir. Peki, onun dışında nelere dikkat etmek gerekir? İşte, bakıcı seçimi konusunda anne babalara öneriler...

Haberin Devamı

Söz konusu çocuklarımız olunca onlar için her şeyin en iyisini isteriz ve bunu sağlamak için elimizden geleni yaparız. Hiç şüphesiz anne babalar için en zor deneyimlerden biri de çocuğunu bir yabancıya emanet etme zorunluluğudur. Çocuklarını tıpkı kendileri gibi sahiplenecek şefkat ve sabır gösterecek birini ararken aynı zamanda güvenle evlerini emanet edebilecekleri bakıcıyı birçok kanaldan aramaya başlarlar.

Çocuk bakıcısı seçme kısmına gelmeden önce eşler kendi aralarında aileden birinin mi yoksa bir çocuk bakıcısının mı çocukla ilgileneceği konusunda hemfikir olmalıdır. Aksi halde hem bakıcı seçme evresinde hem de bakıcı işe başladığında gönülsüz eş nedeniyle sıkıntılar yaşanabilir.

Eğer çocuğunuzun bakımını sağlayacak olan kişi aile üyelerinden biri ise…

Haberin Devamı

Öncelikle çocuğunuza bakacak kişinin en az 18 yaşında olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun fizyolojik ihtiyaçlarını algılayabilecek yeterlilikte olması oldukça önemlidir.

Geceleri ve hafta sonları sizinle aynı evde kalmaması yine çocuğunuzla geçireceğiniz vaktin kalitesini artıracaktır.
Çocuk bakıcınız aile üyesi olacağı için beklentilerinizi en baştan anlaşılır ifadelerle belirtin. Yemek düzeni, öğrenmesini istediğiniz kelimeler, uyku düzeni, oyunlar vb. şeylerin kontrolünü sağlayın. Aksi halde aile üyesi kafasına estiği gibi çocuk üzerinde yönetici bir role bürünebilir ve çocuk kontrolün bakıcıda olduğuna dair edinimler geliştirir.

Çocuğuma bakıcı seçerken nelere dikkat etmeliyim

Eğer çocuğunuzun bakımını sağlayacak olan kişi bir yabancı ise…

Öncelikle yine bu kişiyi seçerken de yaş aralığının 18-40 olmasına özen gösterin. Zira çocukların biz yetişkinlere nazaran algıları ve enerjileri oldukça yüksektir. Onların bakımını sağlayacak olan kişilerin hem yetişkin olmasına hem de enerjisinin yüksek olmasına dikkat etmeliyiz.

Çocuğunuza seçeceğiniz bakıcıyla ilk buluşmanızda dış görünüşte hijyene dikkat etmeli, çevreye karşı duyarlı olmasına özen göstermelisiniz. Herhangi bir acil durumda soğukkanlı bir şekilde çözüm yolları oluşturan biri olmalı. Aynı zamanda çocuk için gerekli olan eğitim, oyun, fizyolojik ihtiyaçlar, uyku düzeni ve son olarak ücret talebinizi net bir şekilde konuşmalısınız. Özellikle ücret konusunda ucu açık bırakılan sorular sizi süreç içinde zor durumlara sokabilceğinden bu durumun yeterince anlaşıldığından emin olun.

Haberin Devamı

0-2 yaş dönemi bebeklerde güvenli bağlanmanın sağlandığı kritik bir dönemdir. Bu dönemde özellikle seçilecek olan bakıcı ilgi ve şefkat dolu olmalı, çocuğa içten ve samimi davranmalıdır. Çocuğun ihtiyaçlarını anında karşılayabilecek, ona sabırla şefkat gösterebilecek, sakin ve huzurlu bir kişi olmalıdır.

Çocuk bakıcısı seçerken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kişinin sigara kullanıp kullanmadığıdır. Kullanması durumunda esnek davranmadan direkt olarak sigara kullanan kişileri tercih etmeyin. Esnek davrandığınızda süreç içerisinde çocuğunuzun yanında sigara içme olasılığıyla beraber gelecekte çocuğunuzda astım, bronşit, üst solunum yolları hastalıkları ile karşılaşma riskini artırmış olacaksınız.

Haberin Devamı

Çocuğunuza bakım sağlayacak olan kişinin psikolojik durumu da yine oldukça önemlidir. Hayattan ve yaşamaktan keyif almayan içe dönük, huzursuz, karamsar ve enerjisi düşük kişiler çocuğunuzun psikolojisi üzerinde derin yaralar oluşturabilir. Bu nedenle herhangi bir psikologdan kişilik testi alarak bakıcınıza uygulamanız yine sizin için fayda sağlayacaktır.

Bakıcı seçerken dikkat edilecek bir diğer önemli husus ise kültür ve aile ritüellerinizin bakıcının yaşam felsefesiyle örtüşüyor olmasıdır. Eğer sizin değerleriniz ve ahlak anlayışınıza uygun olmayan biri ise çocuğunuza sağlamış olacağı edinimler aile yapınıza aykırı geleceğinden zıtlıklar kaçınılmaz olacaktır.

Haberin Devamı

Son olarak çalışan bir anneyseniz mutlaka yedek anahtarınızla eve her an gelebileceğinizin mesajını verin. Gün boyu uzun saatler evde yalnız bakıcı ve çocuğunuzun kalıyor olması bakıcıya kontrolü istediği gibi sağlayacağı mesajını verir. Ancak öğle arası bile olsa yapacağınız ziyaret, her an çocuğunuzla ilgilenmesine dönük algısını geliştirecektir. Her şeyin yolunda gidiyor olduğuna dair inancınızı geliştirecek komşu ziyaretleri de yine sizi güvende kılacaktır.

HÜRRİYET AİLE