Çocuğum kreşe başlamaya hazır mı?

Çocuklar, genellikle 3 yaş civarlarında okul öncesi eğitime başlarlar. Ama aslında bu 3 yaşına gelen her çocuğun okul öncesi eğitimine hazır olduğu anlamına gelmez. Bazı çocuklar daha erken, bazıları ise daha geç okula başlamaya hazır olabilir. Okula hazır olma durumu yaştan çok çocuğun gelişimsel aşaması ile ilgilidir.

Haberin Devamı

Çocuğunuz sosyal, duygusal, fiziksel, bilişsel olarak günlük, düzenli bir eğitim programına diğer çocuklarla beraber katılmaya hazır mı?
He ne kadar bu sorunun cevabı için bir beceri listesine bakıp ‘evet çocuğum buna hazır’ demek çok cazip gelse de aslında bu metot her zaman başarılı olmayabilir. En iyi karar verme yolu çocuğunuzu sizin iyice gözlemlemeniz ve eğer emin olamadığınız noktalar var ise bunları çocuğunuzun doktoru ve diğer aile üyeleri gibi onu çok iyi tanıyan insanlara danışmanızdır.

Siz karar vermeye çalışırken aşağıdaki maddeler size yardımcı olabilir:

ANNE BABA OLARAK SİZ HAZIR MISINIZ?

Çocuğunuzun kreşe başlaması aileniz için önemli bir karar olduğundan çocuk kadar anne ve babanın da bu duruma hazır olması gerekir. Anneler ve babalar bu konuda ortak karar vermeli ve endişelerinden kurtulmalıdır. Kreş konusunda önce kendileri bu duruma hazır olmalıdırlar ki çocuk da kaygısız, endişesiz ve rahat bir şekilde ortama uyum sağlayarak mutlu olsun. Anne ve babanın sakin ve rahat tutumu çocuk için çok önemlidir.

Haberin Devamı

TEMEL ÖZ BAKIM BECERİLERİNE SAHİP Mİ?

Tabii ki 3-4 yaşındaki çocukların her şeyi kendi başına yapması beklenemez, ama yine biraz bağımsızlık gereklidir. Çocuğunuz az destekle de olsa ellerini yıkamak, yemek yemek gibi temel becerilere sahip olmalıdır. 3 yaş ya da daha küçük çocuklar için tuvalet eğitimi şart olmasa da, çoğu 4 yaş ve üstü okul öncesi programları çocukların tuvalet alışkanlığını edinmiş olmasını bekler. Ama yine de çocuğunuzun biraz yardıma ihtiyacı varsa ya da kazalar olabiliyorsa bu çok normal karşılanır ve bu konuda desteklenir. Eğer çocuğunuz tuvalet alışkanlığını edinmek üzereyse diğer çocukları tuvalete giderken görmek onu motive edecek ve daha hızlı öğrenmesine yardımcı olacaktır.

İLETİŞİM BECERİLERİ NE DÜZEYDE?

Kreşe başladığı zaman çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını, duygularını ifade edecek ve kendisine söylenenleri anlayacak derecede iletişim becerilerinin gelişmiş olması önemlidir. Diğer çocuklarla kreşte vakit geçirdikçe hem alıcı, hem ifade edici dil becerileri gelişecektir.

ÇOCUĞUNUZ SİZDEN AYRI ZAMAN GEÇİREBİLİYOR MU?

Eğer çocuğunuz sizden ayrı zaman geçirmeye alışkınsa, okula gitmek için sizden ayrıldığında duruma daha kolay adapte olacaktır. Eğer daha önce hiç ayrılmadıysanız yine de merak etmeyin. Kısa zaman dilimlerinde okula yavaş yavaş bırakarak onu alıştırabilirsiniz. Pek çok okul çocuğunuzu ilk zamanlar bir ya da birkaç saatliğine okula bırakmanıza izin verir. Okulda kalma süresini yavaş yavaş artırabilirsiniz. Eğer çocuğunuz okulda sizden ayrılırken çok fazla ağlıyorsa, ilk başta daha kısa süreler okulda kalması konusunda okulla beraber bir program oluşturabilirsiniz.

Haberin Devamı

GRUP AKTİVİTELERİNE KATILMAYA İSTEKLİ Mİ?

Okul öncesi eğitimde çocukların hep beraber katıldıkları öykü zamanı gibi etkinlikler yapılır. Çocuklar beraber oynar ve öğrenirler. Aynı zamanda bu etkinlikler süresince çocukların oturmaları ve dinlemeleri beklenir. Bu 3 yaş altı çocuklar için çok zor olabilir. Çünkü onlar keşfetme dönemindedirler ve diğer çocuklarla oynamaya henüz hazır olmayan gelişimsel dönemde olabilirler. Eğer çocuğunuz grup aktivitelerine alışkın değilse, onu ilk zamanlar kısa oyun gruplarına götürebilirsiniz.

KREŞ PROGRAMINA UYMAYA HAZIR MI?

Çocuğunuzun uyku düzeni okula uyum sağlama sürecinde çok önemlidir. Eğer geç yatıp geç kalkmaya alışkınsa okula başladığında sabah aktiviteleri sırasında uykusuz olabilir. Kreşler genellikle günlük aktivite dolu bir program uygularlar ve sabahları uykusunu alamamış bir çocuk buna uyum sağlamakta zorlanabilir. Uyku düzenini, öğle uykusu saatlerini düzenlemiş olursanız okula uyum sağlama süreci çok daha kolay olacaktır.

Haberin Devamı

Kısaca eğer çocuğunuz temel özbakım ve iletişim becerilerine sahip ve diğer çocuklarla vakit geçirmek konusunda istekli ise kreşe başlamak için doğru dönemde olabilir. Bu konuda anne-babanın gözlemleri çok önemlidir. Eğer karar vermekte zorlanıyorsanız, mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Yazarın Tüm Yazıları