Sümeyra Öztürk
Sümeyra Öztürk
Sümeyra Öztürk

Çocuğum konuşurken takılıyor, neden olabilir?

Kalıcı kekemeliğin çocuklar üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi mevcut...

Haberin Devamı

Konuşmayı öğrenmek çocuklar için son derece karmaşık bir süreçtir. Çocuklar dil ve konuşma gelişiminin en hızlı olduğu 2-5 yaş aralığında konuşma esnasında basit tekrarlar ve uzatmalar sergileyebilir. Bazı çocuklarda bu geçici bir durumken, bazı çocuklarda ise kalıcı kekemeliğin belirtisi olabilir.

ÇOÇUĞUNUZUN DİL GELİŞİMİNİ TAKİP EDİN

Okul öncesi çocuklarda kekemelik başladığında aileler genellikle kendiliğinden geçmesini bekler. Çocukların konuşma esnasında yumuşak takılmalar sergilemesi, dil gelişiminin ilk evrelerinde sık karşılaşılan bir durumdur. Çocukların bir kısmında bu takılmalar kendiliğinden geçerken, bir kısmında ileriki dönemlerde kronik kekemelik olarak devam eder. Kalıcı kekemeliğin çocuklar üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi vardır. Ebeveynler, çocuklarının dil ve konuşma gelişimini bilinçli bir şekilde takip etmeli ve olası problemleri erkenden teşhis etmeye özen göstermelidir. Çocuklarının konuşmasında takılma, tekrar ve uzatma gibi durumlar gözlemleyen ebeveynler mutlaka bir dil ve konuşma terapistinden bilgi almalıdır.

Haberin Devamı

Çocuğum konuşurken takılıyor, neden olabilir

KONUŞURKEN TAKILIYOR MU?

Çocuğun takıldığını fark ederek önlemeye çalışması, takılmaların sıklığının ve şiddetinin artması, genetik bir yatkınlık olması, kekemeliğe eşlik eden hızlı konuşma, artikülasyon bozukluğu gibi başka konuşma problemlerinin bulunması, takılmaların formunda değişim olarak blok ve uzatma sergilemesi kekemeliğin kendiliğinden geçmesini engelleyecek ve kalıcı olmasını tetikleyecek risk faktörleri arasındadır.

KEKEMELİKTE ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ

Kekemelikte erken müdahale büyük önem taşır; çünkü kekemelik zaman geçtikçe ilerleyen ve form değiştiren bir konuşma bozukluğudur. Tedaviye, kekemeliğin başlangıcından sonra en fazla bir yıl içinde özellikle de okul öncesi dönemde başlanmalıdır. Yapılan araştırmalarda kekemeliğin başlangıcından sonra bir yıl içinde kendiliğinden iyileşmeyen çocukların bu süreden sonra doğal iyileşme oranının çok az olduğu görülmüştür.

[webtv=130685]