GeriÇocuk Sağlığı Çocuğum ateşli havale geçiriyor, ne yapmalıyım?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğum ateşli havale geçiriyor, ne yapmalıyım?

Çocuğum ateşli havale geçiriyor, ne yapmalıyım?

Ebeveynlerin en büyük kabuslarından olan ateşli havale konusunda bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Kara, çocuklarının ateşli havale geçirmesi durumunda ebeveynlere sakin kalmayı önerdi, ne yapmaları gerektiğini anlattı.

Ateş, vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Tek başına hastalık değildir, enfeksiyonlarla savaşı sırasında ortaya çıkar. Ateşli havale ise ateşin kendisinden farklı bir durum yaratır. Mutlaka çocuğun vücut sıcaklığının 38 derecenin üzerinde olması gerekir. Burada atlanmaması gereken bir husus vardır ki, her yüksek ateş havale değildir veya çocuğun havale geçirmesi ile sonuçlanmaz. Sağlıklı çocukların %5’i hayatları boyunca bir ya da birkaç sefer ateşli havale geçirebilir. Genellikle 6 ay ile 6 yaş arasındaki zaman diliminde yoğun olarak 18 ve 22. aylar arasında görülür. Kalıtımsal nedenler, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları, grip gibi hastalıklar sonucu çocuğun vücut ısısının yükselmesi sonucu oluşur.

HAVALE GEÇİREN ÇOCUKTA HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?

Ateşli havale geçiren çocukta bilinç kaybı, kasılma, dudaklarda morarma, gözlerde kayma, idrar ve dışkı kaçırma, kilitlenme gibi olgulara rastlanır. Havale yaklaşık üç dakika sürer. Çocuk, sağlık kuruluşuna getirildiğinde havale genellikle bitmiş olur. 15 dakikanın altındaki bütün havaleler, kısa havale sayılır. 15 dakikadan uzun süren havaleler ise oldukça nadir görülür.

Çocuğum ateşli havale geçiriyor, ne yapmalıyım

EBEVEYNLER SOĞUKKANLI DAVRANMALI

Her ne kadar aileler için korkutucu olsa da ateşli havale geçiren çocukta en önemli görev ailelere düşüyor. Bu esnada aile ne kadar sakin olursa, çocuğa da o kadar yardımcı olmayı başaracaktır. Havale geçiren çocuk hemen düz bir zemine yatırılmalı, varsa ağızdaki yemek parçaları dışarı çıkarılmalıdır. Bunun dışında çocuğun vücudunu tutmaya çalışmak, kasılmasını engellemek, su içirmek, kolonya ve soğan koklatmak gibi davranışlar ise tamamıyla yanlıştır. Ateşli havale sonrası çocukta beyin hasarı oluşmaz.

Daha önce de belirttiğimiz gibi ateşin yükselmesi vücut için çalışan bir mekanizmanın sonucudur. Ancak ailesinde havale hikayesi ve geçmişinde havale öyküsü bulunan çocuklarda ateşe dikkat edilmelidir. Çocuğun yaşı ilerledikçe, havale geçirme riski de düşecektir. Yapılacak en doğru hareket, çocuğun takibini yapan doktor ile birlikte hareket etmektir. Doktor, aileleri ateş sırasında havale ihtimaline karşı yapması gerekenler konusunda bilgilendirecektir.

False