GeriÇocuk Sağlığı Çocuğu yaz tatilinde oyun bağımlılığından kurtarın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğu yaz tatilinde oyun bağımlılığından kurtarın!

Çocuğu yaz tatilinde oyun bağımlılığından kurtarın!

Yaz tatili, çocukları bu bağımlılıklarından kurtarmak için iyi bir dönem.

Tatil, çocuğun cep telefonu, bilgisayar, tablet ve elektronik oyunlarla geçirdiği bir dinlenme biçimi değildir. Bunun önüne geçilmeli. Yaz tatili, çocukları bu bağımlılıklarından kurtarmak için iyi bir dönem.

TATİL KAVRAMINI İYİ ANLAMAK GEREKİR

Tatilin amacı çocukların eğitim-öğretim sürecinde biriken enerjilerini atmalarını sağlamak ya da tek düze yaşam biçimini renklendirmek, çeşitlendirmektir. Onların bilinçaltını boşaltmasını, rahatlatmasını sağlayacak bir süre dilimidir.

Çocuğu yaz tatilinde oyun bağımlılığından kurtarın

TATİLİ DAYATMAYA DÖNÜŞTÜRMEYİN

Geçen zamanı 'boşa geçen zaman' gibi algılayan aileler, çocukları bu dönemde kurslara yönlendiriyor. Bunlar genelde çeşitli beceri kurslar oluyor. Aileler kursları sosyal etkinlik gibi görüyor ama aslında çocuklar bu dönemde zorunlu bir etkinlik içerisinde olmamalı. Onlar bu dönemde olabildiğince serbest, özgür bırakılmalı. Ailelerin güdümünde bir tatil geçirmemeli. Çocuk, etkinliklere, kurslara katıldığı zaman bunu bir tatil olarak algılamıyor ve dinlenemiyor. Onlara bu durum okulun devamı gibi geliyor. Özellikle çocukların görüş ve önerileri dikkate alınarak, tatil değerlendirilmeli. Bu nedenle aileler çocuklarını kurslarla ya da çeşitli sportif etkinliklerle boğmamalı. Çocuklarının istediği, kendisini dinlendireceğine inandığı ya da tatilde kendisine ödül olarak seçtiği bir alanda tatil geçirmesine fırsat vermeli. Aksi takdirde çocuklar tatili tatil gibi yaşayamıyor.

ARKADAŞ ETKİNLİKLERİNE GÖNDERİLMELİ

Çocuklara kitap okuma alışkanlığının bu dönemde daha iyi kazandırıldığına işaret eden Dilci, ailelerin bu konuda onlara örnek olması gerektiğine işaret ederek, tatilde çocukların arkadaş etkinliklerine daha çok gönderilmesini istedi.

Arkadaşlarıyla da zaman geçirmelerine önem verelim. Oyun ihtiyaçlarını geliştirebileceği atmosfer yaratalım. Çünkü oyun çocuk için en önemli ihtiyaçtır.

 

Çocuğu yaz tatilinde oyun bağımlılığından kurtarın
 

ÇOCUKLAR SOSYAL ORTAMLARA KATILMALI

Tatilde kendini elektronik oyunlara kaptıran çocuklar tatilin nasıl geçtiğini bilmez. Oyunlar etrafında, televizyon ya da internet başında kendilerini her yönüyle dışarıya karşı izole edebilirler. Tatil, çocuğun cep telefonu, bilgisayar, tablet ve elektronik oyunlarla geçirdiği bir dinlenme biçimi değildir. Bunun önüne geçilmeli. Yaz tatili de bağımlı çocukları bu bağımlılıklarından kurtarmak için iyi bir dönem. Yaz mevsimiyle çocuklar sosyal ortamlara katılmalı. Bu durumda mevcut bağımlılıklarından da uzaklaştırılmış olurlar.

AA

False