Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Diş fırçalama alışkanlığı çocuklukta kazanılır. Bunun için çocuklarda, dişler ortaya çıkar çıkmaz temizlenmelidir. Erken başlayarak bebeğiniz günlük rutine alışır. Parmağınızın etrafına sarılmış temiz ve yumuşak bir bez, en başlarda fırça yerine kullanılabilir. Çocuğun diş sağlığına göre arka arkaya dört diş çıkana kadar beklenmesi önerilir; bazı çocuklarda ise 2 veya 3 yaşına kadar beklemeniz önerilebilir.

Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır

ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL FIRÇA VE MACUN KULLANIN

Haberin Devamı

Çocuğunuzun diş bakımı için küçük, çocuk boyutlu, yumuşak kıllı bir diş fırçası seçin. Fırçayı fırçalamadan önce birkaç dakika ılık suya batırmak kılları daha da yumuşatabilir. Çocuklar için özel macunlar kullanabilirsiniz. Bunun için diş hekiminizden destek almalısınız.

GÜNDE 2 KEZ 2 DAKİKA FIRÇALAYIN

Çocuğunuzun dişlerini günde iki kez fırçalayın, hem sabah hem de yatmadan hemen önce. Bu zamanın önemli kısmını arka azı dişlerine yoğunlaşıp 2 dakika fırçalayarak geçirin. Bu, boşlukların genellikle ilk kez geliştiği alandır. Bu sırada çocuğunuza arada fırçayı kullandırabilirsiniz. Diş fırçasını her 3 veya 4 ayda bir veya aşınma belirtileri varsa daha erken değiştirin. Diş fırçasını asla başkalarıyla paylaşmayın.

Diş hekiminize çocuğunuzun florit ihtiyacını sorun. İçme suyunuz florlanmamışsa, florür takviyesi veya florür tedavisi gerekli olabilir. Diş hekiminizden diş macunları hakkında bilgi alın. Macunlar, arka dişlerin çiğneme yüzeylerini dolduran ve onları diş çürümelerine karşı koruyan özellikte olmalıdır.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR NE ZAMAN KENDİ DİŞLERİNİ FIRÇALAMALI VE DİŞ İPİ KULLANMALI?

Çoğu çocuk 6 ya da 7 yaşlarına kadar dişlerini fırçalamak ya da diş ipi kullanmakta olan koordinasyondan yoksundur. Bu zamana kadar, çocuklara dişlerini fırçalamayı öğretmenin en iyi yolunun örnek olmak olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun dişlerinizi fırçalamanızı izlemesine izin vermek, bu ağız hijyeninin önemini öğrenmesine yardımcı olur.

FLORÜR, VÜCUDUMUZA ZARAR VERİR Mİ?

Florür, vücudumuza doğal yollarla girer. Su şebekesinden kullandığımız su, soda, şarap, işlenmiş gıdalar, hazır çorba, soslar ve bebek mamaları florür içerir. İster istemez birçoğuna maruz kalırız.

Yetişkinlerde %50, bebeklerde %15-20 florür miktarını böbrekler sayesinde dışa atsak da, fazla florür kemiklerde birikerek eklem rahatsızlıklarına sebep olur ve bağışıklık sisteminde direnci düşürür.

Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır

Yapılan araştırmalarda vücuda fazla yüklenen florürün, sperm kalitesinde, IQ seviyesinde ve melatonin salgısında düşüşe neden olduğu kanıtlanmıştır. Kurşun emilimini, tümör ve kanser oranını artırır; tiroid fonksiyonunu düşürür, kolajen sentezini bozar. Katkı maddelerinden ne kadar uzak kalıyorsak, diş sağlığımız için kullandığımız ürünlere de bir o kadar dikkat etmeliyiz.

Haberin Devamı

FLORÜRÜ KONTROL ETMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Şekerli, rafine gıdaları hayatımızdan çıkaralım. Şebeke suyunu yemeklerde ve içeceklerde kullanmayalım. Doğal gıdalarla beslenmeye gayret edelim, hazır gıdalardan kaçınalım.

Yazarın Tüm Yazıları