Cinsel tacize uğrayan Cansel K. yaşamına son verdi

Kayseri’de yaşanan bu olaya tepkiler çığ gibi büyüyor.

Haberin Devamı

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde yaşayan 12. sınıf öğrencisi Cansel K. matematik öğretmeninin cinsel saldırısına uğradı. Genç kız, olayın ardından durumu önce arkadaşlarıyla daha sonra öğretmenleriyle paylaştı. Ancak iddiaya göre okul yönetimi olayın üzerini kapatmak istedi. Yaşananlardan 2 gün sonra şikayetlerinden sonuç alamayan Cansel K. polis olan babasının beylik tabancasıyla yaşamına son verdi.

ADETA BİR TRAVMA!

Son dönemlerde ne yazık ki çocuklara yönelik cinsel istismar olayları epey arttı. Biz de Psikoterapist İlkim Öz’e cinsel istismarın çocuklar üzerindeki etkilerini sorduk, ailelerin bu durum karşısında neler yapmaları ve çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğrendik.

Cinsel taciz, kişi için bir travmadır. Tacize uğrayan kişinin yaşı son derece önemlidir. Küçük yaşlarda uğranan tacizlerden sonra çocuklar (3-6 yaş / 6-10 yaş arası) ağır travmalar yaşarlar ve eğer psikolojik destek alınmazsa bu travmanın izleri ömür boyu devam eder. Çocukluk yıllarındaki tacizlerde savunma mekanizmaları daha çok devreye girer ve bilinçaltı bu olumsuz olayı olmamış gibi kabul ederek bastırır. Kişi ne olduğunu hatırlamaz ama etkisi ilişkilerinde travmatik bir biçimde kendini gösterir.

Haberin Devamı

İNTİHARA YOL AÇABİLİYOR

Ergenlik ve ilk gençlik yıllarında uğranan tacizlerdeki travmanın boyutu biraz daha farklı olabilir. Ergenlikte olan gencin ruh hali inişli çekişlidir. Örneğin birey sabah kendini iyi, güçlü ve güzel hissederken, öğleden sonra kötü, öz güvensiz ve çirkin hissedebilir. Bu fırtınalı ruh haline cinsel şiddet yani taciz eklenince çocuk kendisini değersiz görerek, hayatına son verme noktasına gidebilir. Bazen yetişkin yasta uğranan cinsel şiddette de hayatına son verme isteği olabilir. Tacizde bulunan kişiye duyulan öfkeyi kişi kendisine çevirirse intihar girişimleri ya da intiharlar olabilir.

BU PSİKOLOJİK BELİRTİLERE DİKKAT!

Çocuk, genç ya da yetişkinde başlıca duygu öfke ve suçluluktur. “Acaba ben kötü bir şey mi yaptım da bu başıma geldi” duygusu ile genellikle yaşadıklarını kimseye anlatmaz ve olayı saklarlar ama yakınları gençte bir değişiklik olduğunu anlar. Cinsel tacize uğrayan kişide içe kapanma, yeme ve uyku bozuklukları görülebilir.

Haberin Devamı

ANNE BABA TUTUMLARI ÇOK ÖNEMLİ

  • Çocuk ruh sağlığında anne baba tutumları çok önemlidir. Çocukla sağlıklı iletişim kurulmalı ve çocuğu suçlayan tavırlar asla sergilenmemelidir.
  • Çocuk ya da genç, annesiyle bu durumu korkmadan paylaşabilmeli ve yardım talep edebilmelidir.
  • Çocuk çok içine kapandıysa ve bir şey anlatmıyorsa aile mutlaka çocuğuyla beraber bir psikoloğa başvurmalıdır.
  • Aile çocuğuna kızmak yerine ona empatik yaklaşmalı, öfke ve suçluluk duygusunu besleyecek söz ve davranışlardan kaçınmalıdır.
  • Aileler, çocuklarına “Bir başkası senin bedenine dokunamaz, buna izin verme” diye öğretmeli, böyle bir durum olduğunda mutlaka paylaşmalarını çocuklarına tembihlemelidirler. Anne babalar, 4-5 yaşına gelen çocuklarına bu “kendini koruma” eğitimini vermelidirler.

CİNSEL ŞİDDETE BAŞVURAN KİŞİLERİN PSİKOLOJİSİ

Tüm bunların yanı sıra yani cinsel şiddete uğrayan kişinin yanı sıra cinsel şiddete başvuran kişinin psikolojisi de küçük yaşlardan itibaren dikkat çeker aslında. Saldırgan, öfkeli ve dürtü-güdü bozukluğu olan bu çocukları aileleri mutlaka psikiyatr ve psikoloğa götürmeliler. Yaramaz, söz dinlemeyen ya da cok sessiz, içine kapanık çocuk olarak algılamayı bırakıp, bu çocukta yolunda gitmeyen bir şeyler var diye düşünülmelidir. Aileler çocukları ile yakından ilgilenmeli ki bu üzücü ve yıkıcı olaylar yaşanmasın ve yaşatılmasın.

SOSYAL MEDYADA OLAYA TEPKİLER

Bu üzücü olaya tepkiler sosyal medyada çığ gibi büyüyor. İşte, Twitter'da #canseliçinsusma hashtag'i altında yazılan tweetlerin bazıları...

Haberin Devamı

Hazırlayan: Melin Kahraman

Yazarın Tüm Yazıları