GeriÇocuk Sağlığı Cinsel ilişki hakkında çocuklar ne biliyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cinsel ilişki hakkında çocuklar ne biliyor?

Cinsel ilişki hakkında çocuklar ne biliyor?

Cinsel ilişkiye dair ilk defa bilgi alan çocuklar bakın nasıl tepki veriyor!

Aileleri ile ilk defa cinsellik hakkında konuşan çocukların kaydedildiği videoda gerçekten çocukların tepkileri görülmeye değer ve cinsel eğitimin erken yaşta verilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Video, ilk olarak ailelerin neden orada bulunduklarına dair bilgi vermekle başlıyor. Ardından bir soru sorarak merak uyandırıyorlar, “Bebeklerin nasıl oluştuklarını biliyor musun?” veya “Bebekler nereden geliyor biliyor musun?” diye sorular sormakla başlıyorlar. Ardından gelen tepkiler üzerine, tek bir çocuk hariç bebeklerin nasıl oluştukları ve ya nereden geldiklerine dair çocuklarının bilgisi olmadığını anlayan aileler, onlara cinsel ilişkiyi anlatmaya başlıyorlar. Fakat bu hiç de kolay bir iş değil!

Videodaki çocuklardan birinin daha önce abisinden cinselliğe dair öğrendiği bilgiler, babasını epey bir şaşırtmışa benziyor. Vajinaya dair bilgisi olmayan çocuklar ise bebeklerin anüsten geldiğini veya annelerinin içinde igloya benzer bir delik olduğunu ve bebeklerin oradan geldiğini sanıyorlar. 

Başka bir çocuk ise ‘Sakın bir daha bunu söyleme!’ diye ailesine tepki gösteriyor.

CİNSEL İLİŞKİNİN NE OLDUĞUNU ANLATMANIZ NEDEN ÖNEMLİ VE GEREKLİ?

Çocuk sahibi olan anne ve babaların, çocuk yetiştirme sürecinde belki de en çok zorlandıkları konu, çocuklarına cinselliği nasıl anlatacakları konusudur. Hemen hemen çoğu toplumda tabu olarak görülen cinsellik zaman zaman yetişkinlerin arasında bile can sıkıcı bir konu haline gelebiliyor. Uzmanlar, ne olursa olsun, ailelerin çocuklarına cinsellik hakkında sağlıklı bilgiler vermesinin gerekliliğini vurguluyor. Bu konuda, cinselliğin ayıp ya da yasak olarak görüldüğü toplumlarda yetişkinlerde görülen pek çok rahatsızlığın ve psikolojik bozukluğun arkasında cinsel bilgi eksikliğinin yattığını ve yapılan araştırmaların da bunu doğruladığını söylüyor. Bu yüzden zamanında yeterli, sağlıklı ve yaşına uygun cinsel bilgilerle büyüyen çocukların sorun yaşama olasılıklarının düşük olduğunu vurgulamakla birlikte size birkaç öneride bulunuyorlar.

CİNSELLİK HAKKINDA SAHİP OLDUĞU BİLGİLERİ ÖĞRENİN

Çocuklar 3-4 yaşlarına geldikleri zaman çevresinde olan bitenleri, nesneleri ve ilgilerini çeken her şeyi sorgulamaya başlarlar. Başka insanları merak eder gözlemlemeye başlarlar. 5-7 yaş arası konuşmalarına cinsel içerikli küfürler eklenebilir. Bu yaşlarda bedenini keşfetmeye yönelik oyunlar oynamaya başlarlar. Bu yaş aralıklarında çocuklarınızla konuşarak onların bilgi seviyesini ölçün.
Çocuklarınızın sorularını yanıtsız bırakmayın.

CİNSELLİKLE İLGİLİ GELECEK SORULARA HAZIRLIKLI OLUN

Aileler genellikle cinsellikle ilgili sorulara hazırlıksızdırlar ve sorulara nasıl cevap vereceklerini bilemezler. Çocukların ise soracakları soruların sınırı yoktur. Eğer çocuğunuza sağlıklı bilgiler vermek istiyorsanız bilimsel kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar soru sorma ihtiyacı bile duymazlar çünkü ellerinin altındaki bilgisayardan her şeyi öğrenebilirler. Bu nedenle çocuğunuzun daha sağlıklı bilgiler öğrenmesini istiyorsanız, onu küçüklüğünden itibaren sorduğu sorulara tutarlı ve yeterli cevaplar vermeniz gerekir.

İŞTE ÇOCUKLARDAN CİNSELLİK İLE İLGİLİ  GELEN BİRKAÇ ZOR SORU VE YANITLARI:

Ben nasıl oldum?

Annelerin içinde yumurta denen hücreleri olur, babanın ise sperm denen bir hücresi vardır. Bu iki hücre bir araya gelir, çoğalır ve annenin karnında büyümeye başlar. Böylece orada küçük bir bebek olur.

BEBEKLER NEREDEN GELİR?

Annenin karnında büyüyen bebek bir süre sonra oradan çıkmak ister. Bunun için annelerde bir delik vardır. Bebekler çok küçük olduğu için o delikten kolayca çıkabilir.

CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEK NEDİR? SEKS NE DEMEKTİR?

Kadın ve erkek birlikte uyudukları zaman birbirlerine dokunmak, öpmek ve kucaklaşmak isteyebilirler. Cinsel ilişki böyle bir şeydir. (3-4 yaş için)

Kadın ve erkek birbirlerini sevdikleri zaman birbirlerine dokunmak, öpmek ve kucaklaşmak isteyebilirler. Beraber oldukları zaman babanın penisi annenin vajinasına girer. Bu cinsel ilişkiye girmektir ve bunu sadece anne ve babalar yapabilirler. (6-7 yaş için) 

Bu tarz sorularla karşılaştığınız zaman çocuğunuzun sorularını geçiştirmek, ısrarları karşısında onlara kızmak yerine araştırma yapın ve çocuğunuzun fiziksel olduğu kadar ruhsal sağlığını da önemseyin.

False