GeriÇocuk Sağlığı Çikolata Krizi mi Astım Krizi mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çikolata Krizi mi Astım Krizi mi?

Çikolata Krizi mi Astım Krizi mi?

Astımlı çocuklarda çikolata gizli bir tehlike oluşturuyor.

Dünyada kişi başı günlük çikolata tüketim miktarı 20-25 gram civarında. 300 milyon kişi ise astım hastası. "Peki ama astımla çikolatanın ne alakası var şimdi?" diyorsanız Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu’na kulak verin.

Astım hastalığı, akciğere hava götüren borucukların daralmasıyla birlikte öksürük, hırıltı ve nefes darlığı belirtilerinin tekrarlanmasıyla oluşuyor. Astım ile doğrudan ilişkisi olan ve astım ataklarını arttırdığı bilinen reflü hastalığının beslenme ile doğrudan bağlantısı bulunuyor.

Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçmasıyla oluşur ve bu hastalığın toplumda görülme oranı %10-20 iken, astım hastalarında görülme oranı % 30-90’lara kadar çıkar.

Çocuklada Astım

Çocuk astım hastalarının %60’ında ise gizli reflü bulunuyor. Reflü hastalığı olan yetişkinlerde midede yanma, göğüs ağrısı ve ağıza acı su gelmesi şeklinde belirtiler görülür fakat çocuklar bu şikayetleri yetişkinler kadar net tanımlayamadıkları için genellikle hastalık kendini karın ağrısı, mide bulantısı, geğirme, iştahsızlık, kilo kaybı şeklinde gösterir.

Astım hastalığının kendisi ve tedavisinde kullanılan ilaçlar mide başını tutan kaslarda gevşemeye neden olur ve bu etkileşimlerin sonucu olarak astım reflüye yol açar.Yani astımın şiddeti arttıkça reflünün şiddeti de artıyor. 

Çikolata Krizi mi Astım Krizi mi

Çikolatadaki Gizli Tehlike

Reflü hastalığı beslenme şekliyle yakından ilgili olduğunu için midede asit salgısını artırır. Mide başını gevşeterek reflüyü arttıran gıdaların başında çikolata ve kakaolu yiyecekler vardır. Astımlı çocuk hastalarda çikolata vb. gibi kakaolu gıdalar gizli bir tehlike oluşturuyor. Kakao ve çikolata birçok çocuğun diyetinde bol miktarda bulunuyor ve anne babalar bunu normal sanıyor.

Bu açıdan karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık şikayeti olan astımlı çocukların anne ve babalarının bu konuda bilinçli olmaları gerekiyor.

Yetişkinler için ise kafein içeriği çok olan; çay, kahve, kola gibi asitli içecekler ve alkolün tehlike gıdalar arasındadır. Ayrıca, domates, çiğ sarımsak ve çiğ soğan mide boşalmasını geciktiren kızartma ve aşırı yağlı gıdalar da reflü şiddetini artırıyor.

Çocuk ve yetişkin astımlılarda, hastalık kontrolünün sağlanması reflünün tedavisi ile mümkündür. Bu da beslenme tarzını değiştirmek demektir.

False