GeriÇocuk Sağlığı Çamur ve kumla oynayan çocuklar daha güçlü ve sağlıklı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çamur ve kumla oynayan çocuklar daha güçlü ve sağlıklı

Çamur ve kumla oynayan çocuklar daha güçlü ve sağlıklı

Bugün birçok çocuğun özellikle büyük şehirlerde doğa ile bağlantısı kesildi. Elbette ebeveynlerin, çocuklarının hijyen ve güvenliği konusunda endişelenmeleri gayet normaldir. Bu nedenle açık alan yerine çocuklarını evde oynatmayı tercih eden aileler var.

Buna dayanarak, yazar Richard Louv yaklaşık 3000 aileyle röportaj yaptı ve çocuklarla yapılan birkaç konuşmadan sonra, bugünlerde pek çoğunun açık alanlarda oynamak istemediği sonucuna vardı. Evde olmayı, teknolojiyle eğlenmeyi tercih ediyorlar. 

Biraz kir, kimseye zarar vermez

Hem Louv hem de çocuk doktoru Maria Júlia Carvalho, çocukların bağışıklık sistemlerini doğru şekilde geliştirmelerine yardımcı olmak için toprakta ve çimlerde bulunan mikroorganizmalarla temas halinde olmaları gerektiği konusunda ısrar ediyor. Belki çamurlu bir oyundan sonra temizlik yapmak yorucudur ancak çocuğunuza katkıları düşünüldüğünde buna değer emin olun. Bu şekilde, gelecekte hastalık ve alerjilere karşı kendilerini daha iyi koruyabilmek için bağışıklıkları güçlenecektir. Richard Louv ayrıca dış mekan etkinliklerinin yaratıcılığı teşvik ettiğini, stresi ve depresyonu en aza indirdiğinive daha geniş bilişsel gelişim sağladığını da ekledi.

Evcil hayvanlarla aynı

Allerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, köpekler ve kediler gibi evcil hayvanlarla yaşayan ve küçük yaştan itibaren evcil havyanla büyüyen çocukların alerjileri geliştirme eğilimi daha azdır. Bu çocuklar sabit seviyede endotoksinler arasında yaşarlar; toz ve ortamda bulunan bir bakteri türü bağışıklık sistemlerini güçlendirir.

Bağışıklık sistemimiz bu şekilde çalışıyor

Kids Health olarak bilinen çocuklar için sağlık sistemi tarafından sağlanan tanıma göre, bağışıklık sistemi sonunda insanları sağlıklarını tehdit edebilecek mikrop ve bakteri gibi dış istilardan korur. Bunu, hastalık ve enfeksiyon oluşturabilecek maddeleri tespit edip daha sonra bunlara karşı savaşarak gerçekleştirir. Ancak bu saldırının başarılı olması için sistemin dışardan mikroorganizmalara adapte olması gerekir. Çocuklar büyüdükçe, belirli mikroplara karşı daha dirençli olmaya başlarlar. Bu, zaten onlara maruz kaldıklarından ve bağışıklık sistemlerinin işgalcileri ve onlara nasıl saldırılacağını zaten bildiği için olur.

Çocukları açık alanlardan uzak tutmanın sonuçları

Bağışıklık sistemi mikroorganizmalarla temas etmeden, çocuklarda alerjiye neden olan polen veya hayvan kılı gibi patolojik olmaması gereken maddelere karşı daha savunmasız hale gelir. Richard Louv doğayla etkileşim, çocukları mahrum olduğu sınırlar onların yaratıcılık gelişimini etkiler. Çevresiyle temas halinde olmayan, fiziksel uyaranlara sahip olmayan ve üzerine doğrudan deneyime sahip olmayan çocukların yaratıcılıkları gelişmez.

Ayrıca çocukların dışarıda iken gerçekleştirdikleri fiziksel aktivitenin obeziteye karşı sağlıklı bir önlem olduğunu da ekliyor. Aslında, obezite, kapalı kapılar ardında geçirilen zaman nedeniyle çocuk nüfusunun büyük bir kısmını etkiler. Bu nedenle, dışarıda oyun zamanı bulunmamasının psikofiziksel sağlıkları için bir risk olduğunu açıklıyor.

TÜM ZAMANLARIN EN İYİ 10 SOKAK OYUNCAĞI

False