Prof. Dr. Nesibe Andıran
Prof. Dr. Nesibe Andıran
Prof. Dr. Nesibe AndıranYazarın Tüm Yazıları

Büyüme hormonu özellikle gece uykuda salınıyor!

Uyku; çocuk gelişim ve büyüme sürecini etkileyen etmenlerin başında yer almaktadır. Çocukluk döneminde uyku saatlerinin düzenlenmesi ve kaliteli uyku; dikkat edilmesi gereken önemli bir durumdur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, erken yatan ve kaliteli uyku uyuyan çocukların büyüme sürecinin daha sağlıklı olduğunu belirterek, konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

GECE UYKUSUNDA BÜYÜME HORMONU SALGILANIYOR

Çocuklarda boy uzamasını sağlayan büyüme hormonunun salınımı; özellikle gece uykuda artmaktadır (aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi). Bu nedenle; çocukların erken uyumaları gereklidir. Yani annelerin uzun yılların deneyimine dayalı olarak çocukları için söylediği “uyusun da büyüsün” ninnisi doğru bir durumdur. Erken yatan ve kaliteli uykusu olan çocuklar, uyumayanlara göre çok daha iyi büyüyorlar.

UYKU KARANLIK BİR ORTAMDA OLMALI

Buna ek olarak, karanlıkta uyumak oldukça önemlidir. Çünkü gece karanlıkta “melatonin” hormonu da salınıyor. “Büyüme hormonunu arttırıcı” özelliği olan melatonin hormonunun salınımını engellememek için, çocuklarımızın yatak odalarında gece lambası yakmamamız ve karanlıkta uyumalarını sağlamamız gereklidir.

BÜYÜME HORMONU EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

Büyüme hormonunun metabolik görevleri olmakla birlikte, çocukluk çağındaki en önemli etkisi boy uzamasını sağlamasıdır. Çocuğun boyu yaş ve cinsiyetine göre 3 persentilin altında ise, ya da boyu daha önceleri daha üst persentilde iken zaman içinde alt persentile gerilemiş ise yani büyüme hızı normalden düşük ise mutlaka büyüme hormonu eksikliği açısından değerlendirilmelidir.

BÜYÜME HORMONU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Büyüme hormonu eksikliği saptanan olgularının tedavisinde rekombinant büyüme hormonu kullanılmaktadır. Büyüme hormonu eksikliği tek başına olabildiği gibi, ek olarak diğer hipofizer hormon eksiklikleri de büyüme hormonu eksikliğine eşlik edebilir. Bu durumda büyüme hormonu tedavisi ile birlikte diğer eksik hormonları da tedaviler ile yerine koymaktayız.

Büyüme hormonu eksikliğinde erken tanı ve tedavi ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Çocuklar bu tedavi ile normal erişkin boylarına ulaşabilmektedir. Bu nedenle; boyu kısa olan veya boyu normal olduğu halde büyümesi yavaşlayan çocukların mutlaka endokrin uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereklidir.

Yazarın Tüm Yazıları