GeriÇocuk Sağlığı Burun akıntısı deyip geçmeyin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Burun akıntısı deyip geçmeyin!

Burun akıntısı deyip geçmeyin!

Burun akıntısının nedenleri...

Çocuğunuza çok iyi bakıyor, hastalanmaması, burnunun akmaması için elinizden geleni yapıyorsunuz ama yine de burun akıntısına engel olamıyorsunuz. Bu durumun nedeni çok da basit olmayabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan N. Mamur, aileleri bu konuda uyarıyor.

Okul ve Yuvalara Dikkat!

Çocuğunuza gün boyu okuldan, yuvada arkadaşlarından hastalık bulaşabilir. Belli alışkanlıkları çocuğunuza kazandırırsanız, burun akıntısı sorununu engelleyebilirsiniz.

Okula ve yuvaya giden çocuklar, kalabalık ortamlarda bir arada bulunarak rahatsızlıklarını birbirlerine bulaştırıyor. Bebeklerde burun akıntısı ise, anne babalar için kabusa dönüştü. Çünkü bebekler ilaç kullanamadığı gibi hem kendi kendilerine nefes almakta güçlük çekiyorlar hem de burunlarını sümkürmeyi bilmiyorlar.

Burun Neden Tıkanıyor ya da Akıyor?

Öksürük solunum yollarınızı korumanın tek yolu değildir. Çoğu zaman burnunuzdan nefes alıp verirsiniz. Burnunuzun arkasında, boğaz ve ana solunum yoluna gitmeden önce, sümüksü salgı üreten katmanlarla kaplı birçok girinti çıkıntı vardır. Bu katmanlar, yapışık bir salgı olan müküs salgılarlar. Nefes alırken, burnunuzun bu girinti ve çıkıntılarından geçen hava, müküs nedeniyle ıslak olan o ortamda nemlenir, içinde bulunan toz parçaları bu salgıya yapışır ve dolayısıyla akciğerlerinize ilerleyemez.

Bazen çocuğunuzun burun veya akciğerleri, havada bulunan herhangi bir maddeye karşı tepki verirse, o bölgelerden geçebilecek kirli veya mikrobik nesneleri yakalamak için daha fazla müküs salgılarlar. Bu, aynı zamanda çocuğunuzun alerjik olduğu bazı maddelere karşı yanıt olarak da gelişebilir, örneğin; “saman nezlesi”nde olduğu gibi. Her ne kadar bu salgılar mikrop, kirli maddeler ve alerji yapan maddeleri yakalayıp vücuttan atmaya yönelik olsa da maalesef çok salgı olunca çocuğunuzun nefes alıp vermesi zorlaşır. Bu durumda, zaten burundaki solunum yolları dar olan çocuğunuzun hemen burnunun tıkanmasına ve dolayısıyla huzursuz olmasına yol açar.

Virüsler, çocuğunuzdaki burun katmanlarına saldırdığında da; aşırı burun akıntısı gelişebilir. Bu duruma, bildiğiniz gibi “nezle” denir. Çocuklar, hapşırık veya doğrudan temas yoluyla bu salgıları birbirlerine bulaştırır. Havada dolaşan bu virüsleri, çocuğunuz nefes yoluyla burnuna çektiğinde ya da doğrudan bu salgıyı ağzına, burnuna değdirdiğinde olanlar olur. Çocuğunuzun burun akıntısı varsa, burun temizliğine dikkate etmesini sağlamalı ve ona sık sık el yıkama alışkanlığı kazandırmalısınız.

Ne Yapmalı?

Çocuğunuzda devam eden burun akıntısı şikayetleri varsa, derhal bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmanızda fayda var. Yıllardır 2 yaş altındaki çocuklara nezle ilaçları önerilir. Unutmayın ki, bu ilaçların iddiası, belirtileri hafifletmenin ötesine geçmez. 

False