GeriÇocuk Sağlığı “Bu çocuk doktoru yaramaz!”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Bu çocuk doktoru yaramaz!”

“Bu çocuk doktoru yaramaz!”

Listedeki önerilerimiz, çocuk doktorunuzu seçerken size çok yardımcı olacak.

Kötü çocuk doktoru kötü insan demek değil elbette ama iyi insan diye de çocuklarımızı yetersiz bir çocuk doktoruna emanet edemeyeceğimize göre, aileler olarak bize düşen; mümkün olan en az hatayı yapacak doktoru bulmaya çalışmak olmalı.

Yanlış yapılan bir iğne, gereksiz ve/veya ilaç kullanımı ve hatalı teşhis gibi konular çocuklarımızda kalıcı hasarlar bırakabileceği gibi başka hastalıklara da kapı açabilir. O halde çocuğunuzu güvenle emanet edeceğiniz doktorunuzda dikkat etmeniz gereken özellikler neler olmalı? İşte aşağıda sizler için hazırladığımız listede bu sorunun cevaplarını bulacaksınız.

• Öncelikle aklınızda tutmanız gereken, kendinize yeni bir arkadaş değil, çocuğunuz için uzman bir hekim aradığınız olmalı! Doktorunuzun sakin ve çocuğa karşı yumuşak olması, ürkütmeden yaklaşması elbette çok önemli ama bundan daha fazla dikkat etmeniz gereken; bir sonraki ziyaretinizde sizi hatırlayıp hatırlamadığıdır. Her gidişinizde ilk kez sizi görüyor gibi davranan bir doktorun, pekala çocuğunuza tüm dikkatini vermediğini düşünebilirsiniz.

• Sizinle emir verir gibi konuşan ve çocuğunuzun korku veya endişelerini görmezden gelen bir doktor ne kadar ”ünlü” ya da tavsiye edilmiş olursa olsun, uzun vadede “bu yüce insana” soru sormaya çekineceğiniz ya da acil durumlarda kolaylıkla ulaşamayacağınız için sizi zor durumda bırakacaktır.

• Doktorunuz sorularınıza rahatlıkla cevap verebiliyor mu? Tıp her gün başka bir yenilikle çalkalanırken, tıbbi gelişme ve yeni tedavi yöntemleri ile ilgili medikal yayınları takip etmeyen, yerli yabancı makaleleri okumayan, bu yeniliklerin anlatılması için düzenlenen kongrelere katılmayan doktor, hala yıllar önce üniversitede öğrendikleriyle çocuğunuzu tedavi etmeye çalışıyor demektir. Uzak durmakta fayda var.

• Elbette herkes hata yapar ancak doktorunuz ve hastanedeki diğer görevliler sürekli hata yapıyorsa, testler karışıyor, yanlış testler isteniyor ve aradığınızda doktorunuza notunuz iletilmiyorsa başka bir doktor bulmanız gerekiyor demektir.

• Yakınlarınızdan ve internetten doktorunuzla ilgili arama yapmak ve diğer annelerin görüşlerini öğrenmek, o doktoru seçip seçmemekte çok yardımcı olacaktır.

• Doktorunuz sizi değil bebeğinizi memnun etmeli. Sizi etkilemek ve çocuğunuzu “bir an önce eski sağlığına kavuşturmak” için yersiz ilaç ve antibiyotik yüklemesi yapan doktorlardan uzak durun.

• Günümüz dünyasında zaman çok önemli. Özellikle çalışan anneler için zaman yaratmak güç. Doktorunuz ne kadar iyi olursa olsun eğer zamanınıza saygılı davranmıyorsa, sizi her seferinde saatlerce hasta çocuğunuzla kapıda bekletiyorsa, doktorunuzu değiştirmeyi düşünmelisiniz. Unutmayın, bekleme süresi 20 dakikayı aşmamalıdır.

Anne baba olduğumuz anda sorumluluklarımız daha çok artıyor. Bizim dikkat ettiğimiz pek çok hususa başkalarının da dikkat etmesini sağlamak ve bunu yapamayanlarla yolları ayırmak da aile olmanın gerekliliklerinden bir tanesi. Sonuç olarak çocuklarımızın sağlığı risk alamayacağımız konulardan biri olduğuna göre, tedbirli olmak pişman olmaktan iyidir.

Hazırlayan: Mehtap Erel

False