GeriÇocuk Sağlığı “Bu ameliyat, bu yaşta bir hasta için dünyada ilk”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Bu ameliyat, bu yaşta bir hasta için dünyada ilk”

“Bu ameliyat, bu yaşta bir hasta için dünyada ilk”

Solunum sorunu yaşayan küçük kızın sağlığına kavuşması için büyük çaba!

Gaziantep'te solunum cihazına bağlı yaşayan 7 yaşındaki çocuk, Gaziantep Üniversitesi'nde "dünyada ilk kez" gerçekleştirilen operasyonla düzenli nefes almaya başladı. Küçük kızı muayene eden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Enes Coşkun, "Bu ameliyat, bu yaşta bir hasta için dünyada ilktir" açıklamasında bulundu.

Tıpta "konjenital santral hipoventilasyon sendromu" (uykuya bağlı solunum bozukluğu) olarak adlandırılan hastalığı sebebiyle ancak solunum cihazına bağlı olarak nefes alabilen 7 yaşındaki Songül Kaplan, o yaştaki bir çocuğa Gaziantep Üniversitesi'nde "dünyada ilk kez" gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuştu.

Oğuzeli ilçesinde yaşayan Kaplan ailesi, yaklaşık 7 ay önce solunum yetmezliği nedeniyle kızları Songül'ü Gaziantep Çocuk Hastanesi'ne götürdü.

Burada Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Enes Coşkun tarafından muayenesi yapılan küçük kızın, çok nadir görülen "konjenital santral hipoventilasyon sendromu" hastası olduğu tespit edildi. Solunum cihazına bağlanan Songül, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildi. Gerekli tahlil ve tetkiklerin ardından göğsüne yaklaşık 1,5 saat süren operasyonla "pace" denilen cihaz takılan Songül, operasyonun ardından solunum cihazından kurtularak düzenli nefes alıp vermeye başladı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, operasyona katılan ekiple hastanede düzenlediği basın toplantısında, Songül Kaplan'ın, bir kız çocuğunun uyuyabilmek için makineye bağlı olmak zorunda kalışının anlatıldığı "Ondine'nin Laneti" isimli filme konu olan bir yaşamın benzeri hayat sürdüğünü belirtti.

“Bu ameliyat, bu yaşta bir hasta için dünyada ilk”

Tıp tarihine geçecek bir operasyon

Songül'ün yeniden sağlığına kavuşması için büyük bir çaba gösterildiğini anlatan Coşkun, "Bu ameliyat, bu yaşta bir hasta için dünyada ilktir. Yapılan ameliyat esas itibariyle kalp pili dediğimiz kalbe yerleştirilen pilin bir benzerinin akciğere yerleştirilmesidir. Akciğere suni bir uyarıcı ve bu sayede solunumu ayarlayıcı bir pil yerleştirilmiştir" dedi.

Operasyonun ardından hastanın bakım sürecine alındığını kaydeden Coşkun, dünya tıp tarihine girecek operasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Levent Elbeyli de hastane olarak birçok ilke imza attıklarını vurguladı. Elbeyli, Songül Kaplan'a uygulanan operasyonla da birçok hastaya umut olduklarını ifade etti.

Toplantıya katılan Doç. Dr. Maruf Şanlı, Dr. Enes Coşkun ve Dr. Ertuğrul Kılıç da operasyon süreci ve Songül Kaplan'ın sağlık durumu hakkında bilgiler verdi.

AA

False