Böbrek reflüsünde en yeni yöntem: Robotik cerrahi

Çocuk Ürolojisi ve Robotik Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Selçuk Sılay, çocuklarda çok sık görülen ve böbrek yetmezliğine yol açabilen böbrek reflüsü hastalığının modern yöntemlerle ve robotik cerrahi ile tedavisini sizler için detaylı bir şekilde anlattı.

Haberin Devamı

Böbrek reflüsü nedir?

Böbrek reflüsü; diğer adıyla vezikoüreteral reflü (VUR hastalığı) her 100 çocuktan birisinde görülebilen önemli bir hastalıktır. Anne karnında böbreklerde genişleme veya ateşli idrar yolu enfeksiyonları sebebiyle teşhis edilir. Tedavi edilmezse böbrekte kalıcı hasar oluşturabilmektedir. Her 5 böbrek reflüsü olan çocuktan birinde hipertansiyon gelişmektedir. Ayrıca ülkemizde ve dünyada son dönem böbrek yetmezliğinin en sık sebebidir.

Böbrek reflüsünde en yeni yöntem: Robotik cerrahi

Tedavi yöntemleri nelerdir?

VUR, çok değişik derecelerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle hastamızın; cinsiyeti, yaşı, daha önce geçirdiği enfeksiyon sayısı gibi özelliklere bağlı olarak, ‘’kişiye özel’’ tedavi planı yapılmaktadır. Temel olarak 3 ana tedavi yöntemi vardır. Bunlar;

1.Takip ve ilaç tedavisi

2.Enjeksiyon tedavisi

3.Ameliyat

Haberin Devamı

Tedavi şekli değişkenlik gösterebilir

Çok düşük derecelerde herhangi bir müdahale gerekmeyebilir ve takip yeterli olabilir. Bazı çocuklara uzun süre antibiyotik tedavisi verilmesi gerekebilir. Bazı durumlarda ise; 10 dk süren kapalı bir enjeksiyon (STING) işlemiyle tedavi yapılabilir. Enjeksiyon tedavisinin başarısı yüzde 50 ve yüzde 75 arasında değişkenlik gösterir. Bazı hastalara ise daha büyük ameliyatlar gerekebilir. Açık cerrahinin yanı sıra; laparoskopi ve robotik cerrahi de bu hastalığın tedavisinde uygulanmaktadır. Tüm bu durumlardan dolayı; bu çocukların ilgili çocuk ürolojisi ve çocuk nefrolojisi uzmanları tarafından değerlendirilmesi en doğru seçim olacaktır.

ROBOTİK CERRAHİ BÖBREK REFLÜSÜNÜ TEDAVİ EDEBİLİR Mİ?

Robotik cerrahi ile böbrek reflüsü tecrübeli merkezlerde yüzde 95 başarı oranıyla tedavi edilmektedir. Böbrek reflü derecesi ileri düzeyde olan çocuklarda veya ilaç, enjeksiyon tedavilerinden fayda görmeyen çocuklarda artık cerrahi tedavi uygulanması gerekir. Bunun için klasik yöntem açık cerrahidir. Ancak açık cerrahinin en önemli dezavantajı sezeryan kesisine benzer bir kesi ile kasıklardan 4-5 cm’lik kesi yapılması ve sonrasında stent takılması gerekliliğidir. Ameliyat sonrası ağrı daha fazladır ve hastanede kalış süresi ortalama 3 ile 7 gün arasında değişmektedir.

Haberin Devamı

ROBOTİK CERRAHİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Robotik cerrahide ise vücuda büyük bir kesi yapmadan, karın boşluğuna milimetrik cihazlarla girilip açık cerrahidekine benzer başarı oranlarıyla ameliyat yapılabilmektedir. Amerika’da ve Avrupa’da pek çok merkezde rutin olarak uygulanmaktadır. Robotik cerrahinin açık cerrahiye oranla pek çok üstünlüğü bulunmaktadır. Bunların bazıları;

  • Ameliyat sonrası azalmış ağrı
  • Kısa hastanede kalış süresi (1-2 gün)
  • Yara izinin belirgin olmaması (daha iyi kozmetik görünüm)
  • Stent takılması gerekmemektedir.
  • Cerrahi komplikasyon oranlarının en aza indirgenmesi (kanama vs.)
  • Yüksek başarı oranları

Sonuç olarak; çocuklarda böbrek reflüsü robotik cerrahi ile başarıyla tedavi edilebilir ve çocuklarda böbrek yetmezliği önlenebilir.  

Yazarın Tüm Yazıları