GeriÇocuk Sağlığı Bit Kabusuyla Savaşma Yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bit Kabusuyla Savaşma Yolları

Bit Kabusuyla Savaşma Yolları

Hem çocuğu hem de anneyi çileden çıkaran bitle nasıl savaşmalı?

Okul döneminde bitlenmeyen çocuk yok gibi. Hem çocuğu hem de anneyi çileden çıkaran bit kabusuyla mücadele etmenin en doğru yolu ne?

Okulların açılmasıyla beraber bitlenme konusu tekrar gündeme geldi. Biz de bu nedenle özellikle okul dönemi çocuklarını ve aileleri huzursuz eden bitlenme konusunu araştırdık. Saç biti nedir? Bit nasıl bulaşır? Çocuğunuzun bitlendiğini nasıl anlarsınız? Bitlenme nasıl tedavi edilir? Bitlerden nasıl korunabiliriz?

Çocuğunuzun bitlendiğini başını sık sık kaşımasından anlayabilirsiniz. Biti tespit etmek ve bitin yayılmasını önlemek için çocukların boyun ve kulak arkasındaki saçları dikkatle incelemek gerekiyor.

Bitin Bulaşma Yolları

Bitlenmenin yaygın olarak düşünüldüğü gibi pislikle bir ilgisi yoktur. Aslında bit temiz, sağlıklı saçı, kirli saça tercih eder. Yetişkin ya da çocuk, herkes bitlenebilir. En yaygın belirtisi, başın ve ensenin şiddetle kaşınmasıdır.

Saç biti son derece bulaşıcıdır. Tarak, fırça, eşarp, yastık, şapka ve tüylü oyuncaklar gibi paylaşılan kişisel eşyalar ile yayılırlar. Tekrarlanan salgın riskini azaltmak için bu eşyaları paylaşmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca, döşeme, yastık gibi saçın temas ettiği yüzeylerden kişiden kişiye geçer. Ama asıl bulaşma yolu saç temasıdır. Bit, özellikle toplu olarak yaşanılan okul, yuva gibi ortamlarda çok kolay dağılır.

Çocuğum Bitlendi mi?

Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu sık sık kafa derisinin kaşınmasıdır. Biti tespit etmek ve yayılmasını engellemek amacıyla, ensenin arka kısmındaki ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir. Bitler ışıktan kaçtıkları için, yalnızca saç kılına yapışmış küçük beyazımsı, oval yumurtaları (Sirkeleri) görebilirsiniz.

Bitlerden Nasıl Arınmak Gerekiyor?

Saç normal bir şampuanla yıkanır ve durulanır. Havlu ile kurulandıktan sonra tıbbi saç kremi saça iyice yedirilir (Özellikle ense ve kulak arkalarına dikkat edilerek). 10 dakika kremle bekletilen saçlar, bol suyla durulanır.

İlaçlar saç biti ve sirkelerini öldürür. Fakat ölü bit ve yumurtalar saç telleri arasında kalır. Bunlar ince uçlu bir tarak veya elle özenle temizlenmelidir.

Bitlerden Nasıl Korunmalı?

• Ailenin her ferdi kontrol edilmeli. Ailenin diğer fertlerinde bite ya da sirkeye rastlayabilirsiniz.
• Giysiler, çarşaflar ve havlular sıcak su ile yıkanmalı.
• Taraklar, fırçalar vs. sıcak suda bekletilmeli.
• Tüm ev ve araba elektrik süpürgesi ile temizlenmeli.
• Yıkanmayan eşyalar 2 hafta süreyle bir poşetin içinde hava almayacak şekilde bekletilmeli. Bu süre sirkelerin ölmeleri açısından önemlidir. Sirkeler insan vücudu dışında 10-15 gün canlı kalabilirler.

Çocukların Sık Sık Kontrol Edilmesi Önemli

Çocukların bitlenip bitlenmediği belli aralıklarla kontrol etmek gerekir. Ayrıca bitlenme konusunda bilgili olmak, bit görünce hemen önlem almak açısından önem taşır. Piyasada bit tedavisinde kullanılan pek çok ilaç bulunuyor. Bunlar şampuan veya sprey şeklinde olabiliyor. Ürünler arasından seçim yaparken, tek kullanımda etki gösterenlerin tercih edilmesi uygun olur.

False