GeriÇocuk Sağlığı Beta virüsü nedir? Beta virüsü bulaşıcı mıdır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Beta virüsü nedir? Beta virüsü bulaşıcı mıdır?

Beta virüsü nedir? Beta virüsü bulaşıcı mıdır?

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Doktor Gülay Kara, özellikle çocukları hedef alan Beta mikrobu konusunda ebeveynleri uyarıyor.

BETA MİKROBU NEDİR?

BETA mikrobunun çoğunlukla 5-15 yaş aralığında görüldüğüne okul gibi kalabalık ortamlarda ve aile içerisinde hızla yayılabildiğine dikkat çeken Kara, boğaz kültürüyle teşhis edilebilen beta mikrobunun tedavi edilmezse kızıl, kulak enfeksiyonu, sinüzit, zatürre, akut eklem romatizması, akut böbrek iltihabı gibi çok ciddi hastalıklara neden olabileceğini söylüyor.

Boğaz kültürüyle teşhis edilebilen beta mikrobu tedavi edilmezse kızıl, kulak enfeksiyonu, sinüzit, zatürre, akut eklem romatizması, akut böbrek iltihabı gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilir.

Özellikle okul gibi kalabalık ortamlarda ve aile içerisinde hızla yayılabilir. Mikrobun kuluçka süresi 2 ila 4 iyileşme süresi ise en az 7 gündür. Eğer ciddi komplikasyonların önüne geçmek istiyorsak bu tür hastalıkların 4–6 hafta arasında gözlenmesi gerekir.

FARENJİT VE ZATÜRRENİN EN ÖNEMLİ NEDENİ BETA MİKROBUDUR

Boğaz iltihabında; yutkunma, vücut ağrısı, iştahsızlık, bulantı ve kusma ve yüksek ateş görülebilir. Öncelikle beta teşhisi için standart boğaz kültürünün yapılması gerekir. Boğaz kültürünün sonucunun hemen çıkmaması durumuna karşı ise hızlı antijen testlerine başvurulmalıdır. Beta mikrobu ile bademcik iltihabı her zaman karıştırılır. Fakat ikisi aynı değildir. Birçok mikroorganizma bademcik iltihabına sebep olabilir. Hatta beta mikrobu da bunlardan birisidir. Eğer yapılan boğaz kültüründe Beta mikrobu tespit edilmiş ise antibiyotiğe başlanması gerekir. 

BETA VİRÜSÜ TESPİTİNDEN SONRA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Beta tespitinin ardından 9 günlük antibiyotik tedavisinin yanı sıra mikroptan korunmak korunmak için beslenme desteği, hijyene dikkat çeken Dr. Kara, özellikle kapalı, kalabalık yerlerden uzak durulması, bulunulan yerin sık sık havalandırılması, ellerin yıkanması ve diğer hasta kişilerle temastan kaçınılması gerektiğini belirtti.

False