GeriÇocuk Sağlığı Bebeğinizin cinsel bölgesini öpmeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğinizin cinsel bölgesini öpmeyin

Bebeğinizin cinsel bölgesini öpmeyin

Uzmanlar çocuğu ölçülü sevme konusunda aileleri uyarıyor.

Sevmek, kişilerin birbirleri arasında oluşturdukları bilinçli, olumlu bir bağdır. Sevgi bir ihtiyaçtır. Herkesin sevgiyi ifade etme ve sevgiyi talep etme şekli farklılık gösterir.

ÇOCUĞU NASIL SEVMELİ?

Sevginin ifade edildiği en güzel ve güvenilir ortam da aile içinde olandır, özellikle ebeveynlerin çocuklarına duydukları sevgi ve sevgiyi gösterme şekilleridir. Buradan yola çıkarak ailelerin çocuklarını sevmeleriyle ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum…

 “Çocuğumu nasıl seveceğime siz mi karar vereceksiniz?” dediğinizi duyar gibiyim. Elbette amacım tam anlamıyla müdahale etmek değil ama çocuğunuzun sosyal ve psikolojik açıdan gelişimine etkileri nedeniyle bu konunun öneminden bahsetmekte yarar var.

MAHREMİYET DUYGUSUNU ZEDELİYOR

Son zamanlarda sosyal medyada, yerli ve yabancı basında çokça karşıma çıkan, çocuklarıyla birtakım pozlar veren aile bireyleri…

“Aşkımla (çocuğu) lunapark keyfi”, dudak dudağa poz vererek “bal dudaklım” vb. sözler sarf edilmesi… Bu davranışlar, ebeveynlerin çocuklarını çok sevdiklerini gösterme çabası mı? Sevgilerini nasıl gösterdiklerini sergileme çabası mı? Nasıl olursa olsun birisi özel hayat ihlaline giriyor, diğeri de mahremiyet duygusunu zedeliyor.

Bebeğinizin cinsel bölgesini öpmeyin

ASLA YAPMAYIN!

• Çocukları dudaklarından öpmek
• Altlarını değiştirirken, temizlerken fazlaca dokunmak hatta öpmek
• Aşkım, sevgilim gibi hitaplar belirlemek
• Onur zedeleyici lakaplar takmak
• Zorla fotoğraf çekmek ve sosyal medyada paylaşmak

Bunlar çocukları psikolojik olarak yanlış yönlendirmelere itecek davranışlardır.

Biraz daha açmak gerekirse, çocuğunuz biraz büyüdüğünde sizi dudağından öpmek istese ya da yabancı birini öpmek istese asla normal karşılamayacaksınız. O halde bu doğru bir sevgi gösterisi değildir. Bu durum hitaplar için de geçerli. Yine çocuğunuza senin özel yerlerine bir başkasının dokunmasına izin verme dediğinizde o zaman da “Sen neden dokunuyorsun?” diyebilir, bir yabancı dokunduğunda bunu normalleştirebilir veya kendisi de bir başkasına bunu yapabilir.

Bebeğinizin cinsel bölgesini öpmeyin

DOĞRU SÖZCÜKLER KULLANIN

Büyüme çağında dikkat çekmek istediği yaşlardayken, bu kez kendisi fotoğraflar paylaşmak istediğinde karşı çıkmanız da bir çatışmaya veya kavram karmaşası yaşamasına neden olacaktır.

Her ebeveyn çocuğunun sevgisini en yoğun ve doğru şekilde hissettirmek ister. Ancak, bunu doğru beden dili ve yerinde sözcük kullanarak yapmakta yarar var. 

False