GeriÇocuk Sağlığı Bağışıklık Sistemi Yeterince Güçlü mü?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bağışıklık Sistemi Yeterince Güçlü mü?

Bağışıklık Sistemi Yeterince Güçlü mü?

Çocuklarımız milyonlarca hastalık yapabilen mikropların saldırısına maruz kalıyor.

Çocuklarımız farklı ortamlarda virüs, bakteri, mantar, parazit gibi milyonlarca hastalık yapabilen mikropların saldırısına maruz kalıyor. Bağışıklık sistemleri iyi çalıştığı sürece, vücutları ile mikroplar arasında aralıksız süren sessiz savaşın farkına bile varmıyoruz. Ancak dengesiz beslenme, mevsim değişiklikleri, kronik hastalıklar gibi etkenler bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak vücut direncini azaltıyor.

Çocuklarda yeni doğan dönemi ile 1-3 yaş arasında fizyolojik direnç düşüklüğü vardır. Bunlar bilinirse bir takım destekler ile o dönemler daha rahat geçirilebilir. Bağışıklık sistemini beslenme, genetik özellikler birtakım hastalıklar ve tedavi süreçleri (örneğin kanser, romatizmal hastalıklar) etkileyebilir. Ayrıca ailelerde genetik olarak bazı enfeksiyon hastalıklarına karşı yatkınlık vardır.

Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Çocuklarınızı aşırı hijyenik ortamda büyütmemek, düzgün ve dengeli beslenme, uykuya yeterince zaman ayırma, mümkün olduğunca stresten uzak durmaya çalışarak, erişkinler için alkol ve sigara kullanımını minimuma indirerek, kontrolsüz ilaç (özellikle antibiyotik) kullanımını engelleyerek bağışıklık sistemlerinin zayıflamasını önleyebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?

Olumsuz koşullar iyileştirilebilir (dinlenme, iyi beslenme vb.) ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren doğal ürünler, vitaminler, takviye amaçlı kullanılabilir.

Dünyadaki trende baktığımızda Avrupa ülkelerinde özellikle de ABD toplumunda beslenme alışkanlıklarının yoğun yaşam temposuna etkisiyle bağışıklık bilincinin daha fazla yerleşmiş olduğunu görmekteyiz. Özellikle enfeksiyona yakalanma riskinin yoğun olduğu dönemlerde vücut direncini artırma amacıyla doğal bağışıklık güçlendirici beslenme desteği ürünlerin sıkça kullanıldığını görmekteyiz.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı
Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi

False