Mehmet Aksüt
Mehmet Aksüt
Mehmet Aksüt

“Anne ben nasıl oldum?”

Bu soruyu “Seni leylekler getirdi” diye yanıtlamak doğru değil!

Haberin Devamı

BEBEKLİK DÖNEMİ (0-2 YAŞ)

Çocuğun bu dönemde cinsiyet farklılıkları ve mahremiyeti öğrenmesi beklenir. Cinsiyet rolleri ile özdeşim (kızların anneyi, erkek çocukların babayı taklit etmeleri) kurulur.

İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ (2-6 YAŞ)

“İlk çocukluk dönemi” diye adlandırılan evrede cinsellik ve dünyaya nasıl geldiği çocuğun zihnini meşgul eder. Böyle bir durum ana baba ya da diğer aile büyükleri tarafından kaygı kaynağı olarak görülmemeli, sağlıklı bir gelişmenin işareti olarak algılanmalıdır. Çocuğun güvensiz kaynaklardan alacağı bilgi risk oluşturabilir. Onun öğrenme çabalarının desteklenmesi ve soru sorma konusunda yüreklendirilmesi gelişimi için büyük önem taşır.

LEYLEK HİKAYESİNİ ANLATMAYIN

Bazı çocuklar bu soruyu hiç sormayabilirler. Bu daha çok çocuğun meraklı oluşu, öğrenme isteğinin şiddeti, bilişim teknolojilerine olan ilgisi (TV, internet, telefon vb.), anne babanın birbirlerine ve çocuğa karşı olumlu ya da olumsuz tutum sergilemeleri, yakın çevresinden birinin doğum yapması gibi etkenler çocuğun bu soruyu sormasında rol oynamaktadır.

“Anne ben nasıl oldum” sorusu ile karşılaşan ebeveyn, öncelikle bunu sıradan bir soru gibi karşılamalıdır. Verilen cevap yalın ve açık olmalıdır. “Seni leylekler getirdi” diye cevap verilen çocuk, köşeye çekilir ve leyleğin gagasına takılı kundakta olduğunu düşünür. Eğer çocuk önceden böyle bir resim gördüyse, “Leyleğin gagasında çengel yok, ben havada leyleğin gagasında iken ya kundak kayarak düşseydi” diye kaygıya kapılırsa bunun telafisi zordur.

“Anne ben nasıl oldum”

NE DEMELİSİNİZ?

Çocuğun algılaması, kavrama gücü ve içsel zekası verilecek cevabın içeriğini şekillendirir. Eğer çocuk normal bir gelişim sergiliyorsa, ciddiye alındığı hissettirilerek, algılama düzeyine uygun açık cevap verilmelidir:

“Anne ve baba olmak istedik. Birbirimizin karşılıklı sevgisi bunu kolaylaştırdı. İkimizin birer parçası annede bulunan bir yuvada birleşti. Beslendin ve büyüdün, annenin karnında yaşadın. Sonra da doktorun yardımı ile annenin karnından çıktın böylece sen dünyaya geldin.”

Bilinçli ebeveynler çocuklarına buna benzer cevaplar verirken, çocuğun duyarlılığını göz önüne almadan, cinsellik ağırlıklı uzun uzun açıklamalar yapan ebeveynler, onun algılama ve anlamlandırma seviyesine bağlı olarak istenmeyen durumlar yaşayabilirler. Çocuğun dünyaya gelmesine ilişkin doyurucu bilgi verilememesi ya da olumsuz tepkiler alınması halinde bir uzman desteğine ihtiyaç duyabilirler.

ÇOCUĞUNUZA CİNSELLİĞİ NET BİR DİLLE ANLATIN