GeriÇocuk Sağlığı “Anne babasının favorisi olan çocuk...”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Anne babasının favorisi olan çocuk...”

“Anne babasının favorisi olan çocuk...”

Ebeveynlerinin göz bebeği olan çocukların depresyon riski daha fazla!

Yapılan bir araştırmada, annelerin yüzde 60'ının, babaların da yüzde 70'inin çocuklarından birini daha fazla sevdiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, anne ve babalarının favorisi olan çocukların, kardeşlerine oranla daha depresif olduğunu da ileri sürdü.

Purdue Üniversitesi, Iowa Eyalet Üniversitesi ile Cornell Üniversitesi araştırmacılarının, 309 aileden 725 kişinin katılımıyla yaptığı çalışma annelerin yüzde 60'ının, babaların da yüzde 70'inin çocuklarından birini daha fazla sevdiğini ortaya koydu.

EBEVEYNLERİN GÖZ BEBEĞİ OLAN ÇOCUKLARDA DEPRESYON RİSKİ DAHA FAZLA

“Anne babasının favorisi olan çocuk...”

Araştırmacılar, ebeveynlere çocuklarıyla, çocuklara da ebeveynleriyle yaşadığı duygusal yakınlık, çatışma, gurur ve hayal kırıklıklarıyla ilgili sorular sordu. Yaklaşık 14 yıl devam eden araştırmada elde edilen veriler, anne babaların düşünce ve davranış açısından kendilerine daha fazla benzeyen çocuklarını daha fazla sevdiğini gösterdi.

Araştırma, anne babasının göz bebeği olan çocukların ağır bir bedel ödediğini de gözler önüne serdi. Araştırmacılar, annesine daha yakın olan çocuğun, kardeşleriyle ilişkilerinin daha zayıf olduğunu, daha fazla sorumluluk hissettiğini ve DEPRESYON riskinin daha yoğun olduğunu kaydetti.

AİLELER, FAVORİ ÇOCUKLARI SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA…

“Anne babasının favorisi olan çocuk...”

Araştırmaya göre, anne babasının favorisi olan çocuk, yetişkinliğinde dahi kardeşlerinin rekabetiyle karşı karşıya kalabiliyor. Aileler, favori çocukları söz konusu olduğunda daha fazla hayal kırıklığı ve çatışma yaşıyor.

Araştırmacılardan Prof. Dr. Jill Suitor, "Anneleriyle daha yakın duygusal ilişkiye sahip çocukların, kardeşlerine oranla daha fazla depresyon semptomu gösterdiğini gözledik" dedi.

Araştırma, "Journal of Gerontology" dergisinde yayımlandı.

AA   

False