Anne-babalar için çocuklarıyla kaliteli zaman geçirme rehberi

Günlük hayatın koşturmacası içerisinde kimi zaman çocuklara zaman ayırmak, onlarla beraber etkinlikler, aktiviteler yapmak düşündüğümüzden zor olabilir. Ancak her ne kadar iş ve ev sorumluluklarımız çok olsa da, günlük rutinlerin içerisinde çocuklarla kaliteli zaman geçirmeye fırsat verecek anlar bulunabilir. Aslında kaliteli zaman demek, uykudan önce okunan hikâyeler, beraber yenen akşam yemekleri gibi sağlıklı gelişim için önemli, anlamlı ve basit aktivitelerdir.

Haberin Devamı

Öncelikle kaliteli zamanın ne demek olduğu konusunda şunları hatırlamakta fayda var:

1. Gerçekçi olun: İnternet ortamında gördüğünüz çocuklarıyla her gün türlü türlü aktiviteler yapan, her gün gezilere çıkan ailelerin paylaşımlarının her zaman ve herkes için geçerli, gerçekçi paylaşımlar olmadığını aklınızda tutun. Kendinizi bu örneklerle karşılaştırmak yerine, kendi hayat tarzınıza, bütçenize uygun aktiviteler üzerine yoğunlaşmanız çok daha önemlidir. Çocuklar sizin onlarla zaman geçirmekten keyif aldığınız, paylaşımda bulunduğunuz aktivitelerden çok daha fazla zevk alırlar.

2. Dinleyin: Çocuklarınız sizinle konuşurken onları dinlemeniz, onlarla ilgilendiğinizi gösteren en önemli faktördür. Beraber olduğunuz zamanlarda telefona, televizyona bakmak yerine onlara dikkatinizi bölmeden verin. Kaliteli zamanın en önemli özelliği, çocuk ve anne-babanın birbirlerini dinledikleri, paylaşımda bulundukları zamanlar olmasıdır.

Haberin Devamı

3. Gülümseme ve ‘aferin ’in gücünü hafife almayın: Çocuklarınızın yaptığı güzel davranışları mutlaka takdir edin. Kardeşlerine karşı daha sabırlı davrandıklarını, sofrayı kurmaya kendiliğinden yardım ettiklerini fark ettiğinizi gülümseyerek takdir etmeniz, çocukların kendilerini iyi ve anlaşılmış hissetmelerini sağlar. Gündelik hayatın akışı içerisinde bile kaliteli bir an paylaşmanıza yardımcı olur.

4. Çocuğunuzun ilgi alanlarının farkında olun: Çocuklarınızın nelerden zevk aldığını bilmeniz, ona bu keyifli aktivitelerde eşlik etmenize imkân verir. Örneğin çocuğunuz müzik dinlerken, bisiklete binerken ona bu keyif aldığı etkinlikte eşlik edebilirsiniz. Unutmayın beraber keyif alınan etkinlikler, kaliteli zaman için en iyi fırsatlardır.

5. Değişen ihtiyaçlarını göz önünde tutun: Çocuklar büyüdükçe ihtiyaçları değişebilir. Ergenlik dönemi ile beraber eskiden sizinle beraber gitmeyi sevdiği sinemaya artık arkadaşlarıyla gitmek isteyebilir. Bu son derece normal olmakla beraber, siz de beraber yapılabilecek yeni etkinlikler aramaya başlayabilirsiniz. Örneğin özellikle ergenlik döneminde çoğu çocuğa anne-babalarıyla beraber doğa gezisine çıkmak, kampa gitmek ya da araba sürmeyi öğrenmeye başlamak çok daha çekici gelebilir.

Haberin Devamı

Çeşitli yaş grupları için uygulaması kolay, günlük rutine uydurulabilecek kaliteli zaman aktivelerine birkaç örnek:

1. Ailecek yemek yiyin: Her gün mümkün olduğunca en az bir öğünü televizyon karşısında değil, sohbet ederek beraber yemeye dikkat edin.

2. Çocuğunuzu gündelik işlere dâhil edin: Beraber market alışverişi yapmak, kurabiye, kek hazırlamak, hem sohbet edip paylaşımda bulanabileceğiniz, hem de temel hayat becerilerini öğrenmelerine yardımcı olabileceğiniz aktivitelerdir.

3. Baş başa geçirebileceğiniz zamanlar ayırmaya çalışın: Baş başa kalıp sohbet edebileceğiniz, oyun oynayabileceğiniz kısa ama verimli günlük zaman dilimleri oluşturmaya dikkat edin. Bu zaman dilimi, yatmadan önce beraber baş başa kitap okumak ve sohbet etmek gibi basit aktiviteler de olabilir. Önemli olan zamanın uzunluğu değil, vaktin ne kadar yoğun paylaşım içerdiğidir.

Haberin Devamı

4. Beraber yolculuk yapın: Bu hafta sonu gezintisi ya da kursa giderken arabada sohbet etmek bile olabilir. Doğal olarak oluşan akıcı bir sohbet çocuğunuz için çok kıymetli ve öğretici olacaktır.

5. Fotoğraf çekin: Sadece internette paylaşmak için değil, kendinize ve çocuğunuza hatıra olması için bol bol resim çekin. Bunları beraber düzenleyip, albüm hazırlayıp, ilerisi için de harika anılar biriktirebilirsiniz.

Kaliteli zaman geçirmek, her zaman bütün günü aktiviteden aktiviteye koşarak geçirmek değildir. Kısa ama tutarlı bir düzen içerisinde, televizyon ve telefonla bölünmeden baş başa çocuğunuzla vakit geçirmek, sohbet etmek, paylaşımda bulunmaktır. Çocuğunuzla olumlu bir ilişki kurmanıza ve onun mutlu bir yetişkin olmasına yardımcı olur. Üstelik ileride hatırlayacağı pek çok güzel anı biriktirmesine de imkân verir.  

Yazarın Tüm Yazıları