GeriÇocuk Sağlığı Çocuklar alerji mevsiminden daha çok etkileniyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar alerji mevsiminden daha çok etkileniyor

Çocuklar alerji mevsiminden daha çok etkileniyor

Alerjik nezle ile ilgili bilmeniz gereken her şey bu yazıda…

Mevsimsel alerjik nezle ( Alerjik Rinit) burun ve üst solunum yollarının tekrarlayan bir hastalığı olup, burun tıkanıklığı, hapşırık, burun akıntısı, burun kaşıntısı, damakta kaşıntı gibi bulgularla ortaya çıkmaktadır. Alerjik Rinittte şikayetler çift taraflıdır. Kaşıntı nedeniyle sık sık elleriyle burunlarını yukarıya doğru itme hareketi (alerjik selam) ve buna bağlı burun ucunda yatay çizgi oluşumu ile beraber gözaltlarında görülen ödem, hafif koyu renk değişikliği alerjik rinitin tipik bulgularıdır.


ÇOCUKLARDA HER YAŞ İÇİNDE BULGULAR ORTAYA ÇIKIYOR

Ebeveynlerde alerjik nezle veya bir başka alerjik hastalığı olanlarda alerjik nezle görülme sıklığı artmaktadır. Hastalık bulguları en sıklıkla bitkilerin havada uçuşan polenleri ile ve ayrıca ev tozu akarları, küf sporları, evcil hayvanların deri ve tüy döküntüleri gibi alerjenlerle karşılaşmayı takiben ortaya çıkar.

 

Çocuklar alerji mevsiminden daha çok etkileniyor
 

Ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği, keskin kokular, soğuk hava, rüzgarlı hava gibi üst solunum yollarını rahatsız edici faktörler tarafından tetiklenerek bulguları başlar. Bulguların olmadığı dönemlerde çocuk son derece iyi olup tamamen sağlıklı bir görünümde olabilir.


ALERJİK OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Tanıda en önemli nokta hastanın hikayesidir. Nelerin tetiklediği ve hangi mevsimde ortaya çıktığı tanıyı koymada yardımcı olacaktır. Alerjik nezle tanısı sık burun ve göz kaşıntısı, akıntısı, tıkanması olan çocuklarda muayene bulguları, laboratuar testleri ve alerji deri testleri ile konur. Deri Alerji testleri her yaş grubunda yapılabilir çocuk hekimleri ve alerji uzmanları tarafından değerlendirilmelidir.

Çocuklar alerji mevsiminden daha çok etkileniyor

Alerjik rinit, enfeksiyona bağlı rinit, alerjik olmayan rinit, rinosinüzit, polip (burunda et), geniz eti büyüklüğü, yabancı cisim, kistikfibrozis, kartegener sendromu ve tümör gibi pek çok hastalıkla karışabileceğinden hastalar ayrıntılı değerlendirilmelidir.


ALERJİ TEDAVİ EDİLMEZSE HANGİ SORUNLARA YOL AÇAR?

Alerjik nezle hastalığı olan çocuklarda üst solunum yollarının komşuluğu ve hassaslığı nedeniyle zaman zaman sinüzit, geniz eti büyümesi, orta kulak iltihabı gibi diğer hastalıklar da eşlik edebilir. Ayrıca astım hastalığı olanlarda sıklıkla yıl boyunca devam eden alerjik nezle hastalığı da vardır.

 

Çocuklar alerji mevsiminden daha çok etkileniyor
 

Hastalık tedavi edilmediğinde çocuğun günlük yaşamını, yaşam kalitesini, okul başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca bir alerjik hastalığı bulunan kişilerde bazen bir başka alerjik hastalık bulguları zaman içinde eklenebilir. Örneğin Alerjik nezleli çocuklarda zaman içinde astım bulguları da ortaya çıkabilir. Hastalara uygulanan tedavi ile genellikle hastalık bulguları süratle iyileşir ve yakınmaların şiddeti ve sıklığı azalır. Hastalığın tedavisinde tam olarak iyileşme değil hastalığın kontrol altına alınması amaçlanır.

ALERJİYLE MÜCADELEDE YAMA (PATCH) TESTİ

False