GeriÇocuk Sağlığı Ailenin ilgisi çocuğun suça itilmesini önlüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ailenin ilgisi çocuğun suça itilmesini önlüyor

Ailenin ilgisi çocuğun suça itilmesini önlüyor

Çocuğun suça itilmesinde aile faktörünün ve aile eğitiminin önemli olduğunu vurgulayan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuğuyla ilgili olan ailelerde çocuğun suça itilmesi, istismara uğraması riski azalıyor. Anne-babanın çocuk üzerinde denetim sahibi olması madde kullanımında caydırıcı oluyor. Bağımlılık risk gruplarına bakıldığında riskin daha çocuk aile bağları zayıf çocukları kapsadığını görüyoruz” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde geçen yıl güvenlik birimlerine gelen ya da getirilen çocuk sayısı önceki yıla göre %10 artarak 333 bin 435 oldu. Durumu değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aile eğitiminin önemine işaret etti.

Suçlu çocuk yok suça itilmiş çocuk vardır. Suç işlemesi halinde çocukların kesinlikle etiketlenmemesi, damgalanmaması gerekir. Aksi halde durum, çocukların ruhsal ve bedensel gelişimine olumsuz etki eder.

ÇOCUK SORUMLU TUTULAMAZ

Doğası gereği korumasız olan çocuklar suça itilir. Çocuk hakları sözleşmesinde çocuğun koruması anne ve babaya verilmiştir. Birinci derecede çocuktan anne ve baba sorumludur.

Çocuklar zaman zaman anne-babanın ihmali sonucu suç işler. Bu hallerde çocukların cezai sorumluluğu yoktur. Bu nedenle “Suçlu çocuk demek yerine suça itilmiş çocuk” kavramını kullanmak daha doğrudur.

Çocukluk döneminde yaşanan şok yaşantıların başında cinsel istismar veya ihmal gelir. Bu durum çocukta travma etkisine neden olabilir. Kurşun yarası vücutta nasıl tam anlamıyla iyileşmez, izi kalırsa çocuğun yaşadığı cinsel ihmal ve istismar da aynı etkiyi yapar. Travma etkisi oluşturur. Bakıldığında bu yönde istismarı ise genelde birinci derece yakın yapar çoğu zaman. Çocuk ise bunu sevgi gösterisi olarak algılar. Bu, toplumun içe kanayan yarası. Burada anne ve babaya eğitim konusunda önemli görevler düşüyor. Ebeveyn gerekli eğitimi çocuğuna verebilmeli. Anne babanın yanlış tutumu çocuğunu istismara sürükleyebilir.

İLGİLİ ANNE-BABANIN ÇOCUĞUNDA MADDE KULLANIM RİSKİ AZ

Anne-babanın çocuk üzerinde denetim sahibi olması, madde kullanımında caydırıcıdır. Bağımlılık risk gruplarına bakıldığında riskin daha çocuk aile bağları zayıf çocukları kapsadığını görüyoruz. Çocuğu ile ilgilenen anne-babanın çocuklarında risk daha az. Çocukların zevk tuzaklarından korunması adına uğrunda çabalayacakları amaçlarının olması da çok önemlidir.

0-3 YAŞ ARASINDA ANNENİN ROLÜ ÖNEMLİ

Çocuk gelişiminde 0-3 yaş çok önemlidir. Bu yaş aralığında annenin yerini hiçbir şey tutmuyor. Anneyle kurulan kararlı, güvenli bir ilişki çocuğun ruhsal ve bedensel gelişiminde çok önemli. Çocuk hayata dair temel bilgileri bunlar sevgi, değer, güvenli bağlanma, kendini ifade edebilme… vs. 0-6 yaş arasında öğreniyor. Yani anneden ve ya onun yerine geçen kişi tarafından öğreniyor. Çocuğa çok iyi bakmak yeterli olmayabiliyor. Örneğin bakımevlerinde çocuklara çok iyi bakıldığı halde güvenli bağlanma sorunu yaşadıkları gözleniyor. O çocuklar ani ölümler yaşayabiliyor.

False