GeriÇocuk Sağlığı Ailede sevgisizlik çocuğu şuça yöneltiyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ailede sevgisizlik çocuğu şuça yöneltiyor

Ailede sevgisizlik çocuğu şuça yöneltiyor

Çocuklarda görülen suça yönelik eğilimin temelinde aileden az sevgi ve ilgi görmenin yattığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yücel, “Bu da zaten başlı başına bir psikolojik şiddet kaynağı oluyor. Çünkü aileler artık çocuklarına daha az zaman ayırıyor” dedi.

Suç İşlemiş Çocuklar Konferansı’nı düzenleyen İstanbul’da bir üniversite, konferans için Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Elif Yılmazı konuk etti.

AİLELER ARTIK ÇOCUKLARINA DAHA AZ ZAMAN AYIRIYOR

Etkinliğin ev sahipliğini üstlenen Sosyal Hizmet Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yücel, “Sosyal hizmet bölümünün temelinde çocuklar, yaşlılar, engelliler ve kadın temaları var. Suç işlemiş çocukların Türkiye’de karşılaştıkları mevzuat, yasal süreçlerin işleyişi, ıslah edilme durumları veya bu yatkınlığın nereden geldiği, kendi aralarında nasıl örgütlendikleri, psikolojileri gibi konu başlıkları hakkında konuştuk” dedi.

Türkiye’de üniversite çağında 7 milyon öğrenci olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yücel, “Çok genç bir nüfusumuz var. Modernleşme ve şehirleşmeyle beraber de her kategoride suç oranı artıyor. Çocuklarda görülen suça yönelik eğilimin temelinde aileden az sevgi ve ilgi görmek yatıyor. Bu da zaten başlı başına bir psikolojik şiddet kaynağı oluyor. Çünkü aileler artık çocuklarına daha az zaman ayırıyor” diye konuştu.

AVRUPA ÜLKELERİNİN HİÇBİRİNDE BÖYLE BİR NÜFUS YOK

Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Elif Yılmaz ise “1998’den beri hem İstanbul Barosu Çocuk Hakları Uygulama Merkezi ile hem de Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı ile birlikte İstanbul Bakırköy Tutukevinde, Sağmalcılar ve Kartal Cezaevinde, İzmir Buca Cezaevinde yapmış olduğum saha araştırmalarına ve gözlemlere dayalı olarak öğrencilerle konuştum. Bir nevi sahadan bilgi vermiş oldum” dedi.

Türkiye’de suç işleyen çocuk sayısının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yılmaz, “2017 yılında güvenlik birimlerine getirilen, suça sürüklenmiş 100 binin üzerinde çocuk var. Fakat sadece sayı olarak ham veriyi değerlendirdiğimiz zaman bence yanlış yapıyoruz. Çünkü Türkiye nüfusunun şu anda 8,3ü 18 yaşının altında. Avrupa ülkelerinin hiçbirinde böyle bir nüfus böyle bir demografik yapı göremiyoruz. Dolayısıyla genç nüfusa oranla suç işleyen çocuk sayısına baktığımız zaman Türkiye’de durum o kadar vahim değil. Evet, sayı olarak en üstte biz görünüyoruz fakat nüfusumuz çok genç olduğu için bu durum böyle” ifadelerini kullandı.

DHA

False