Gülşah Öztürk Erten
Gülşah Öztürk Erten
Gülşah Öztürk ErtenYazarın Tüm Yazıları

Ağlayan çocuğa söylenmesi gereken 5 cümle

Bebeklikte ihtiyaçlarını anlatamamasından dolayı bebeklerin ağlaması, ebeveynler tarafından bebeğin iletişim şekli olarak kabul edilir. Ancak oyun çocuğu olarak adlandırılan okul öncesi dönemde çocukların hala ağlama krizleri yaşamalarını anne babalar kabul etmekte zorlanır ve ne yapacaklarını çoğu zaman bilemezler. İhtiyaçlarını anlatmak dışında ağlamanın çocuklar için farklı işlevleri vardır.

Haberin Devamı

Ebeveynler öncelikle ağlamanın çocuklar için bir duygusal boşaltım olduğunu bilmeli ve ağlamalarını kabullenerek işe başlamalılardır. Mesele çocukların ağlamayla baş etme kapasitelerini geliştirmek ve ağlamayı silah olarak kullanmalarının önüne geçmek olmaktır. Bunun için çocuklar ağlarken size yardımcı olacak 5 cümle şu şekildedir;

1.”ÜZÜLMENİ ANLIYORUM”

Ağlayan çocuğa söylenmesi gereken 5 cümle

Okul öncesi çocukları duygularını söze dökmeyi öğrense bile henüz bu duyguların üstesinden gelmeyi öğrenemezler. Babasının işe gitmesi yüzünden ağladığını söyleyen bir çocuğun üzüldüğünün anlaşılması ve ifade edilmesi duygunun çocuk tarafından isimlendirilmesini sağlar. Böylece çocuk zamanla duygusal zeka olarak gelişme sağlar, hayal kırıklıkları ile baş etmeyi öğrenir ve gözyaşlarını daha az kullanma ihtiyacı hisseder.

Haberin Devamı

2. “ÜZGÜN OLDUĞUN ZAMAN AĞLAMANI ANLIYORUM”

Ağlayan çocuğa söylenmesi gereken 5 cümle

Bazen çocukların ağlamaları ebeveynin tutumunu değiştirmesine yöneliktir. “Üzgün olduğun zaman ağlamanı anlıyorum” demek ağlama karşısında ebeveynin telaşlanmadığını ve tutumunu değiştirmeyeceğini çocuğa gösterir. Anne baba tarafından kullanılacak bu cümle ile ağlama normalleştirilecek ve çocuğun silah olarak kullanması engellenecektir.

3.”BU OYUNCAĞI GERÇEKTEN İSTEDİĞİNİ BİLİYORUM”

Ağlayan çocuğa söylenmesi gereken 5 cümle

“Bazen çok istediğin bir şeyi elde edemezsin bu gerçekten çok sinir bozucu” demek istediğini alamamış olsa da çocuğa anlaşıldığı ve tepkisi için ona kızmayan bir ebeveyni olduğu mesajı gönderir. Çocuklar için böyle bir tesellinin bile tek başına yeterli olduğu zamanlar vardır.

4. “AĞLAMAYI BİTİRDİĞİNDE OYUNCAKLARINLA OYNAYABİLİR YA DA PARKA ÇIKABİLİRİZ"

Ağlayan çocuğa söylenmesi gereken 5 cümle

Çocuklar yapamadıkları ya da alamadıkları şeyler için engellenmiş hissederler ve bundan hoşlanmazlar. “Ağlamayı bitirdiğinde oyuncaklarınla oynayabilir ya da parka çıkabiliriz” diyerek konuşmayı yapabilecekleri ve seçenekleri olan bir noktaya çekmek, çocukta kontrol hissi yaratarak ağlamanın sonlanmasında yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

5.”DAHA İYİ HİSSETMENİ SAĞLAYACAK BİR FİKRİN VAR MI?”

Ağlayan çocuğa söylenmesi gereken 5 cümle

Bu soru ebeveynin tutumundaki kararlılığı çocuğun anlamasını sağlarken alternatifler hakkında düşünmeye de teşvik eder. Bu şekilde çocuk konuya sıkışıp kalmaktan bir adım öteye geçmek için cesaretlendirilmiş olur.

Yazarın Tüm Yazıları