GeriÇocuk Sağlığı 30 dk. koşarak bir oyun oynamak 200 kalori harcatıyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

30 dk. koşarak bir oyun oynamak 200 kalori harcatıyor!

30 dk. koşarak bir oyun oynamak 200 kalori harcatıyor!

30 dk koşarak bir oyun oynamak 200 kalori harcatırken, dijital oyunlar ve televizyon izlemenin kalori harcatan bir etkisi olmadığı gibi ekstra yeme isteğini de artırarak 200 kalori almaya bir neden olduğunu dile getiren Diyetisyen Büşra Totan, dijital oyunların hareketsizleştirdiği çocuğunuzu diyet psikolojisine sokmadan nasıl sağlıklı beslenmeye yöneltebileceğinizi anlattı.

1. ÇOCUĞUNUZUN BESLENME IQ’SUNU ARTIRIN!

Hiçbir çocuk, patates kızartması yeme ya da hazır meyve suyu, kola içme isteği ile doğmaz. Çocuğunuzun beslenme bilincini geliştirmek sizin elinizde. Yemeği zorla yedirmek, ısrarcı olmak, oyunlar ile kandırmak ya da korkutmak yerine neden beslenmesi gerektiğini anlatın. Çocuğunuz yemek yemek istemese bile masaya oturmasını, o saatin yemek saati olduğunu algılamasını sağlayın. Oyun ya da televizyon karşısında yemek yedirmek yerine ne yediğinin bilincinde beslensin.

2. ÇOCUĞUN EN DEĞERLİ ÖĞÜNÜ “KAHVALTI”YI ATLAMAYIN!

Kahvaltı, hem yeterli ve dengeli beslenmenin temeli hem de bilişsel gelişim, okul başarısı ile ilişkili. Mutlaka çocuğunuzun kahvaltı alışkanlığı edinmesini ve isteyerek kahvaltı yapmasını sağlayın. Bunun için diğer aile bireylerinin de örnek olması şart.

3. ÇOCUĞUNUZUN EN ÇOK VAKİT GEÇİRDİĞİ ALANLARA SAĞLIKLI BESİNLER BIRAKIN!

Dijital oyun oynamaktan ya da televizyon izlemekten alıkoyamadığınız çocuğunuzun en azından fast food ve hazır gıda tüketimini sınırlandırmak için yanına sebze, meyve ya da fındık, ceviz gibi sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayıp, koyun.

4. FİZİKSEL AKTİVİTE VE EGZERSİZ ŞART!

Eğer yaşadığınız çevrede, çocuğunuzun oyun oynayabileceği alanlar varsa; saklambaç, ip atlama, yakar top ya da sek sek gibi sokak oyunları ile hem sosyalleşmesini hem de fiziksel aktivitesini artırmasını destekleyebilirsiniz. Sokakta oynayan çocuk, güneşten de daha fazla yararlanarak D vitamini ihtiyacını da karşılamış olacaktır. Böyle bir imkanınız yoksa çocuğunuzun, okulda ya da spor alanlarında grup aktivitelerine katılmasını, yaşıtları ile takım oyunlarında yer almasını sağlayın. Çocuğunuzu hareket ve egzersiz yapması yönünde destekleyin, hatta bunun için siz de örnek olun. Sokakta oyun oynama fırsatı olmayan çocuğunuz ile parkta yapacağınız 30 dakikalık koşu ya da yürüyüş bile yeterli olacaktır. Unutmayın ki çok yiyen ve oturan çocuk değil; dengeli yiyerek aynı zamanda hareket eden çocuk sağlıklı büyür ve gelişir.

Dijital oyunlardan ise daha çok interaktif olanları ve çocuğunuzun bedenini de kullanarak oynayabileceklerini tercih ederek, enerji harcamasını sağlayabilirsiniz. Ancak dijital oyunlara ilgisi olmayan çocuğunuza böyle bir hediye almak iyilik olmayacaktır. Evde çocuğunuza ait ne kadar çok teknolojik alet olursa o kadar aktivitesi azalır.

5. TELEVİZYON VE BİLGİSAYAR İÇİN BELİRLİ BİR ZAMAN BELİRLEYİN!

Yasaklar her zaman daha cazip gelir. Çocuğunuza bilgisayar ve televizyon karşısında 3 saatten daha az vakit harcayacak şekilde yemek saatleri ile çakışmayacak belirli bir zaman verin ve bu zamanı da en verimli şekilde geçirmesini sağlayın. Aktivite ve sağlıklı beslenmeye özendiren çizgi filmler, videolar izletmek ve bu tarz oyunlar tercih etmek iyi bir örnek olacaktır. Ayrıca, çocuğunuzun oyun oynayacağı internet sitelerindeki ve televizyon yayınlarındaki reklamları kontrol edin. Beslenme ile ilişkili reklamlar çocuklar için yanıltıcı olabilir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False