GeriÇocuk Sağlığı 3 yaş sendromu çok daha zor atlatılıyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

3 yaş sendromu çok daha zor atlatılıyor!

3 yaş sendromu çok daha zor atlatılıyor!

2 yaş sendromu pek çok ailenin korkulu rüyasıdır. Bu dönem uzmanlarca bebekliğin bitişi ve çocukluk döneminin başlangıcı olarak görülür. 2 yaş sendromunun devamı olan 3 yaş sendromu ise kimi zaman daha zor atlatılabilir, bu dönemde ağlama krizleri yaşanabilir. 3 yaş sendromu ile başa çıkma yöntemlerini ve neler yapmanız gerektiğini bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Ailelerin bu dönemde çocuklarının hareketlerine anlam vermeye çalışmaları süreci karmaşıklaştırır. Bunun yerine onun duygularını anlamaya çalışmak daha sağlıklı olacaktır. Eğer çocuğunuzla empati kurarsanız 2 yaş sendromunu çok daha rahat atlatırsınız. Çocuğun 2. yaşından daha sorunlu bir dönemi varsa o da 3. yaşıdır.  

3 YAŞ SENDROMU NEDİR?

3. yaşı ile birlikte çocuklar adeta bağımsızlıklarını ilan ederler. Bu dönemde hem her işlerini kendilerini yapmak isterler hem de sosyalleşme ihtiyaçları ortaya çıkar. Eskiden tüm günü anne babası ile geçirmekten memnun olan çocuk, bu dönemde yaşıtları ile daha fazla vakit geçirmek ister. Ben dönemine giren çocuk mevsime uygunsuz kıyafetler giymekte ısrarcı olur ve sadece kendi istediği yiyecekleri yemek ister. Bu süreçte çocuğun her isteğine evet demek, çocuğun kurallarla dolu okul yaşantısında büyük problemler yaşamasına neden olacaktır.

3. YAŞ NEDEN 2. YAŞTAN ZORDUR?

3 yaş sendromu çok daha zor atlatılıyor

  • Çocuklar 2 yaşındayken nadiren konuşurlar. 3 yaşında ise susmak bilmezler.
  • 2 yaşındayken öfkelerini ağlayarak gösterirler, 3 yaşında ise sürekli etrafa eşyalarını atmaya başlarlar ki bununla nasıl başa çıkacağınızı bilmediğiniz zamanlar olabilir.
  • 2 yaşındayken sizin onlara sunduğunuz her yiyeceği severek yerler. 3 yaşındayken yalnızca kendi seçtikleri belirli gıdaları tüketmeyi tercih ederler. Bu yüzden sırf yemek yesinler diye sürekli sevdiği yiyecekleri pişirmeye mecbur olduğunuzu hissedersiniz.
  • Çocuklar 2 yaşındayken onlara banyo yaptırmak 10 dakikanızı bile almaz. Böylece sürekli temiz olan bir çocuğa sahip olursunuz. 3 yaşındayken banyolar 1 saat sürer. Ortaya çıkan sonuç ise darmadağınık bir banyo, ıslak bir anne ve kullanılmış onlarca havludur.
  • 2 yaşındayken bezlerini istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. 3 yaşında ise tuvalet eğitimi almaya başlarlar ve etraflarındaki tüm dünyayı tuvalet varsayabilirler.
  • 2 yaşındayken marketten ona özel olarak aldığınız herhangi bir yiyecekle dikkatini dağıtabilirsiniz. 3 yaşında ise tüm market alışverişinize karışmaya başlarlar.
  • 2 yaşındayken kıyafetlerini seçmenize izin verirler ve seçtiğiniz kıyafetlerin içinde son derece sevimli görünürler. 3 yaşında kendi kıyafetlerini seçmekte ısrarcı olurlar ve sonuçlar çoğu zaman pek de hoş olmaz!
  • 2 yaşındayken kirlenmekten hoşlanmazlar. 3 yaşında ise kirlenmeye karşı yoğun bir istek duyarlar.
  • 2 yaşındayken, yapmak istediklerini onun yerine yapmanıza izin verirler ve böylece tüm işleri daha hızlı biter. 3 yaşındayken ise her işlerini kendileri yapmak isterler ve bu da çok fazla vaktinizi almalarına neden olur.
  • 2 yaşındayken sizi yönetmek akıllarına gelen son düşüncedir. 3 yaşındayken size tamamen sahip olurlar ve bunun farkındadırlar!

3 YAŞ SENDROMU İLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN NELER YAPMALI?

3 yaş sendromu çok daha zor atlatılıyor

Bu dönemde ortayı bulmak çok önemlidir. Çok fazla kural koyarak disiplin kurmak da en az her şeye izin vermek kadar yanlıştır.

Çocukla inatlaşmak da doğru bir tercih değildir. Bu yüzden çocuğun duygularına anlayış göstermek ve gerekli noktalarda kural koymak gereklidir.

Hayır denilmesi gereken noktada anne ve babanın birlik içinde hareket etmesi gerekir. Aksi takdirde eğer çocuk ebeveynlerden birini yönlendirebileceğini hissederse bundan sonraki davranışlarını buna göre belirleyecektir.

Çocuğun yaşına ve eğitim düzeyine uygun kurallar koyulması, onun okul döneminin disiplin kurallarını çok daha rahat bir şekilde benimsemesini sağlayacaktır.

False