GeriÇocuk Sağlığı 2-7 yaş arası dönemde sünnet yaptırmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

2-7 yaş arası dönemde sünnet yaptırmayın

2-7 yaş arası dönemde sünnet yaptırmayın

Sünnet için önerilen zaman...

Erkek çocuklarda en çok yapılan cerrahi işlem sünnettir. Bilinen tıbbi yararlarının yanında, cerrahi prensiplere uygun yapılmadığında, sünnetin ortaya çıkan birçok ciddi komplikasyonu da olabilir. Ülkemizde sünnetin törensel yanına daha fazla önem verilerek, çocuğun geçireceği fiziksel ve psikolojik travma göz ardı edilir. Bu yanlışlara bazen hekimler bile alet olur ve düğün salonları dahil birçok hijyenik olmayan ortamda ve son derece riskli yöntemlerle operasyon yapılır. Sünnetin bir ameliyat olduğu unutulmamalı ve ameliyathane şartlarında yapılması sağlanmalıdır.

Sünnet gerçekten gerekli mi?

‘Prepisyum’ denilen sünnet derisi gereksiz bir doku parçası ise Allah neden bizim sünnetsiz doğmamıza izin veriyor? Bu konu sünnet ortaya çıktığından beri tartışılıyor ve tartışılmaya da devam edecek gibi görünüyor.

Türkiye’de yaşıyorsanız dini açıdan, ayrıca örf ve adetler nedeniyle sünnet tercih edilen bir durum. Sünneti tavsiye eden bazı yayınlar da var. Bu yayınlarda yenidoğan döneminde yapılan sünnetin penis kanseri gelişimi riskini ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürdüğü gibi yazılar yer alıyor. Ancak literatürde bunların tam aksini savunan çalışmalar da bulmak mümkün.

Sünnet ne zaman yapılmalı?

Çocuğun cinsel kimliğini keşfettiği fallik dönemde sünnet yaptırmak çok uygun olmayabilir. Bu dönemin 2 yaşında başladığı, 7 yaşına kadar devam ettiği söylenir. Çocuğun cinsel organını keşfettiği bir dönemde bu bölgeye ağrılı bir girişim yapılması, ileride geri dönüşü çok zor olabilecek psikoseksüel ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Sünnet için önerilen yenidoğan dönemidir. Bu süre içinde lokal anestezi ile çok rahatlıkla sünnet yapılabilir. 2 aylıktan sonra bebeğin bilinç durumu iyice gelişmeye başladığı için lokal anestezi ile bu işlemi gerçekleştirmek zordur.

Sonuç olarak sünnetin ameliyathane ortamında, 2-7 yaş arası fallik dönem dışında yapılması en uygunudur.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Orhan Sevinç Cura 

False