GeriÇocuk Beslenmesi Yeterli miktarda D vitamini alamıyoruz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeterli miktarda D vitamini alamıyoruz

Yeterli miktarda D vitamini alamıyoruz

Çocuğunuzla birlikte sık sık parka gidin, hem güneşin hem de oyunun tadını çıkarın.

Yaz mevsiminin yaklaştığı bu günlerin, sağlık için çok önemli bir vitaminin sentezinde daha çok etkili olduğunu biliyor musunuz? 

Yağda eriyen vitaminlerden biri olan D vitamininin büyük kısmı güneş ışınları etkisi ile deride sentezlenebilse de çocukluk çağından itibaren D vitamini yetersizliği sıklıkla görülmektedir. Özellikle güneş ışığını doğrudan alamayan kişilerde, hızlı büyüyen çocuklarda, az güneş alan ülkelerde D vitamini eksikliği çok yaygın. Deride D vitaminin sentezinin sağlanması için, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde, 15-20 dk kadar bir süreyle, güneş yağı sürmeden, cam arkasında olmadan, mümkün olduğunca vücudun güneşle buluşmasına izin vermek gerekiyor.

D vitamini eksikliğinde neler yaşanır?

D vitamininin vücuttaki en önemli görevi, kalsiyumun kemiklere taşınmasını ve yerleşmesini sağlamak. Bu nedenle D vitamini eksikliğinde özellikle çocuklarda, çocukluk çağı raşitizmi (rikets) görülüyor. Raşitizmde, çocuklarda yürümede ve diş çıkarmada gecikme, kafatası kemiklerinin yumuşaklığı ve kemiklerde şekil bozukluğu, el bileklerinde genişleme, sık enfeksiyonlara yakalanma, baş terlemesi gibi durumlar görülüyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, kronik hastalıklara karşı korur

D vitamininin kemik ve diş sağlığını geliştirici etkilerinin yanı sıra, bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerine bağlı olarak çeşitli kronik hastalıklara karşı koruyucu olabildiği de araştırmalarda gösteriliyor. D vitaminin hem kemik sağlığı hem de diğer olumlu etkilerini düşünürsek, sağlık açısından çok önemli ve gerekli olduğu bir gerçek.

D vitamini malesef besinlerde çok yaygın bulunmuyor. Beslenmemizde balık yağı/ yağlı balık, yumurta sarısı ve D vitamini ile zenginleştirilmiş besinler D vitamini alımına katkıda bulunuyor.

D vitaminini yeterli miktarda almıyoruz

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın sonuçlarına göre beslenmemizde D vitaminini yeterli miktarda almıyoruz. Ülkemizde 6-14 yaş grubu çocuklarda, D vitamini alımı, ortalama 1,1 mcg olup, ne yazık ki günlük alınması önerilen 5 mcg.ın çok altında.

D vitamini ve kalsiyumdan zengin besinlerden ve gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın

Bu durumda, anneler olarak sizlere düşen görev, çocuklarınızın beslenmesinde D vitamini ve kalsiyumdan zengin besinleri bulundurmak ve güneş ışığından mümkün olduğunca faydalanmaktır. D vitaminiyle zenginleştirilmiş besinler, çocuğunuzun D vitamini alımına katkıda bulunarak size yardımcı olabilir. Haydi, çocuğunuzla birlikte sütünüzü içip parka gidin, hem güneşin hem de oyunun tadını çıkartarak kemiklerinizi güçlendirin, sağlığınızı koruyun!

False