GeriÇocuk Beslenmesi Yağ Kalınlığı Obezitenin Habercisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yağ Kalınlığı Obezitenin Habercisi

Yağ Kalınlığı Obezitenin Habercisi

Ergenlik çağındaki kızlarda yağlanma yaşı 13, erkeklerde ise 12!

Diyarbakır'da 10-15 yaş arası, bin yüz onsekiz öğrencinin deri altı yağ kalınlığının ölçülmesi sonucu ergenlik çağındaki kızlarda yağlanma yaşının 13, erkeklerde ise 12 olduğu tespit edildi.

D.Ü Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'nce desteklenen Doç. Dr. Vatan Kavak tarafından hazırlanan “Vücut Yağ Yüzdesini Belirleme” projesi kapsamında ilköğretim okullarında 600'ü kız bin 118 öğrencinin vücudunun karın ve sırt bölgesi ile kollarından oluşan dört ayrı noktasından Lange Skinfold cihazı ile ölçüm yapıldı.

Araştırma sonucunda 10-15 yaş grubu çocukların vücutlarında yağlanma artışı olduğu ve yaş gruplarına göre kızlarda yağlanma yaşının 13, erkeklerde ise 12 olduğu ortaya çıktı. Doç. Dr. Kavak, yağ kalınlığındaki artışın obezitenin habercisi olduğunu belirtti.

Yeni Nesilde Obezite Artıyor

Obezite; kalbi, kan damarlarını ve damarları etkileyen kardiyovasküker rahatsızlıkların oluşma riskini de artırıyor. Doç. Dr. Kavak, ergenlik çağında obezite olunmasını önlemek için alınması gereken tedbirleri şöyle anlatıyor:

“Hazır yiyecekler ve hareketsizlik obeziteye davetiye çıkarıyor. Bu nedenle düşük sosyoekonomik statüye sahip ailelere ekonomik olarak destek verilerek aile bireylerinin yanı sıra özellikle çocukların dengeli beslenmelerinin sağlanması gerekir. Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı'nca öğrencilerin okuldan arta kalan zamanlarını değerlendirebilmeleri için spor yapacakları mekanlar oluşturulmalı. Bu sayede çocukların hareketsiz bir yaşamdan kurtularak hareketli bir yaşama kavuşmaları, yaşlarına uygun sportif faaliyetlere yönelmeleri sağlanmış olacak.”

A.A 

False