Sömestr tatili için beslenme önerileri

Okul döneminin tatile girmesiyle günlük alışkanlıklarda olduğu gibi beslenme düzeninde de değişiklikler oluyor. Söz konusu çocukların mutluluğu olduğunda öğün saatlerinde ve içeriklerinde biraz daha esnek davranabiliyoruz.

Haberin Devamı

Ancak çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesi için vitamin, mineral, sıvı, karbonhidrat, protein ve yağ ihtiyaçlarının günlük olarak karşılanması gerekir. Ayrıca okul döneminden farklı olarak tatil döneminde ana öğün sayısı 2’ye düşebiliyor. Bu da çeşitliliğin azalmasına bağlı bazı besin gruplarının yetersiz alımına sebep olabiliyor. O yüzden bu dönemde de program yapmak oldukça önemli. Tatil döneminde çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak için size yardımcı olacak ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz…

1- MEYVELERİ TEZGÂHA ÇIKARIN

Taze ve kuru meyveleri daha çok tüketmeye teşvik etmek için görünür yerlerde tutun. Kış aylarında turuçgiller, nar, elma, armut, muz, kivi gibi meyveleri bütün olarak tüketmekte zorluk yaşıyorsanız meyvelerden yapacağınız eğlenceli tabaklara başvurabilirsiniz. Birlikte yaptığınız meyve tabağını yemek daha iştah açıcı olacaktır.

Haberin Devamı

2- YEMEK SIRASINDA SADECE YEMEK YENİLSİN

Aslında iştah kontrolü ve yeterli beslenme için en önemli adımlardan biri. Özellikle tatil döneminde yemek yerken telefon, tablet, televizyona olan ilgi artıyor. Bunu önlemek için mutfakta yemek ve sofra hazırlığı için görev verebilir, yemek sırasında daha çok karşılıklı konuşmaya ve sadece yemek yemeye odaklanmalarını sağlayabilirsiniz

3- RENKLER ÜZERİNE ODAKLANIN

Çocukların beslenmesine her gün 4 renkte sağlıklı yiyecek eklemeyi hedefleyin. Bu aylarda turuncu, beyaz, sarı, yeşil, mor, kırmızı her renkte çeşit çeşit meyve ve sebze bulunuyor. Farklı renklerdeki sebze ve meyvelerin çocuğunuz için sayısız yararı var. Hem bağışıklık sisteminin güçlenmesi hem de doyurucu özellikleri sayesinde ambalajlı gıdaya olan ilgisini azaltabilirsiniz.

4- TEMEL BESİN ÖGELERİNİ ATLAMAYIN

  • Her gün süt, yoğurt, peynir, kuruyemiş, sebze ve meyve içeren öğün hazırlanmalı.
  • Alerji olmaması durumunda haftada en az 4 gün yumurta tüketmek gerekli.
  • Haftada 1- 2 gün balık; 3-4 gün ise kırmızı ete yer vermek önemli.
  • Makarnaya kimse hayır demez ama onu da sebze, peynir, et grubu ürünler ekleyerek besin değerini daha da artırarak çeşitlendirebilirsiniz.
  • Günlük alması gereken gıdaların yanı sıra çoğunun severek tükettiği tatlı, hamur işi, fast food tüketimini kontrol edebilmek adına ev yapımı tam buğdaylı hamburger ya da pizza yapabilir, keklerin içinde şekeri azaltarak keçiboynuzu unu, kuru meyve gibi alternatifleri kullanabilirsiniz.

RENKLİ MAKARNA SALATASI (4 KİŞİLİK)

Sömestr tatili için beslenme önerileri

Malzemeler

Yarım paket sebzeli makarna
¼ brokoli
1 çorba kâsesi karnabahar
4 yemek kaşığı dondurulmuş mısır
4 yemek kaşığı bezelye
1 orta boy havuç
1 taze kırmızı biber (dondurulmuş ya da közlenmiş olabilir)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı

Makarnayı haşladıktan sonra evde olan tüm sebzeleri buhar pişirip ya da haşlayıp küçük parçalar olacak şekilde doğrayın. Hatta sebzeleri parçalamak için bu aşamada çocuklarınızdan yardım alabilirsiniz. Sebzeler ve makarnayı bir kapta birleştirip üzerine zeytinyağı, tuz ve isteğe göre biraz limon ekleyerek tatlandırıp servis edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları