Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için 10 yol

Okul öncesi ve okul çağı çocuklar (4-13 yaş), gerek arkadaşlarından etkilenerek, gerekse küçük yaşlarında edindiği deneyimler sebebiyle bazı yiyecekler ve içecekleri tüketmemekte ısrarcı olabiliyor. Özellikle sebze, süt ürünleri ve daha önce denemedikleri yiyecekleri tüketmek tüm çocuklar için kolay olmayabiliyor. Ancak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak için tam ve dengeli beslenmek şart.İşte bunu kolaylaştırmak için 10 adım:

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için 10 yol

1- HAFTALIK PLAN OLUŞTURUN

Çocuğunuzun okul düzeni nasıl olursa olsun günlük 3 ana öğün ve en az 2 ara öğün almalılar. Bu öğünler 3-4 saat aralıklarla tüketecek şekilde haftalık plan yapabilirsiniz.

Evde ve ev dışında tüketecekleri öğünleri onların seveceği ve sağlıklı büyümeleri için gerekli besinleri içeren bir paket ve/ veya tabaklar oluşturarak fast food tüketmeye yatkınlıklarını azaltabilirsiniz.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için 10 yol

2- AKŞAM YEMEĞİ MENÜLERİNİ PLANLAYIN

Çocukların her gün tüm besin gruplarını yeterli miktarda almalarını sağlamak için program yapmalısınız. Okulda tükettiği öğünleri

Süt / yoğurt grubu,
Sebze- meyve grubu,
Kuruyemişler
Tahıllar
Et, peynir, yumurta gibi tüm besin ögelerini aynı gün içinde tüketmelerini sağlayacak şekilde akşam yemeğini planlayabilirsiniz. 

Örneğin öğle yemeğinde protein ağırlıklı bir menü varsa aksam yemeğinde sebze yemeği, sebze çorbası ya da bol sebzeli bulgur pilavı ekleyebilirsiniz.

Günlük kalsiyum ihtiyacını tamamlamak için gün boyunca okulda tüketilen süt/ yoğurt/ ayranı kontrol edip, gerekirse akşam yemeğinde takviye yapabilirsiniz.

3- ‘YEMEZ’ DEMEYİN

Evde yemek yapma görevini kim üsteniyorsa diğer aile bireylerini mutlu etmek için birden fazla çeşit yemek yapmaya yönelebiliyor. Siz kişiye özel farklı yemek alternatifi sunduğunuzda, elbette herkes daha çok sevdiği yemeği seçecektir. Çocuklar sürekli ebeveynlerini gözetler ve davranışlarını taklit ederler. Bu yüzden öğünde hazırladığınız ana yemeğe ‘çocuklar yemez’ deyip alternatif üretmeyin. Planladığınız yemeğin çocuklarınızın tam ve dengeli beslenmesi için gerektiğini anlatır ve bu konuda kararlı olursanız yemek konusunda seçici olmalarını önleyebilirsiniz.

4- YEMEK YEMELERİNE KARIŞMAYIN

Müdahale etmemek zor olsa da çocuklarınızın ne yediğine, ne kadar yediğine yorum yapmaktan kaçınmalısınız. Siz aileniz için sağlıklı ve dengeli bir öğünü servis ettikten sonra tüm kararı çocuğunuza bırakın.

5- YENİ GIDALARDA ACELECİ DAVRANMAYIN

Çocukların doğası gereği daha önce yemediği bir gıdayı hemen kabul etmezler. Yeni yiyeceği tatmadan önce onunla bir hikaye kurgulayıp, sonra küçük miktarlarla başlamak reddetme riskini azaltabilir.

6- EĞLENCELİ TABAKLAR YARATIN

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için 10 yol

Özellikle sebze konusunda zorlanıyorsanız, lahana, kereviz sapı, brokoli, haşlanmış kabak, renkli biberler, havuç gibi sebzeleri çubuk şeklinde doğrayıp yanına humus, yoğurt sos, domates sos gibi alternatiflerle daha eğlenceli ve besleyici bir ara öğün haline getirebilirsiniz. Yaratıcı tabaklar her zaman cezbedecektir. Minik yıldız tostlar, gülen yüzlü kreplere hiçbiri hayır demeyecektir.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için 10 yol

7- BİRLİKTE MUTFAĞA GİRİN

Çocuklarınız yemek planı ve hazırlama aşamasına eşlik ederse, yemeye daha çok ilgi duyacaktır. Mutfakta doğrama işlerini yapacak kadar büyüyene kadar salata karıştırmalarını ya da kek hamurunu çırpmalarını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan öğünü daha keyifle yiyeceklerdir.

8- ABUR CUBURU BIRAKIN

Ebeveynler olarak eve giren yiyeceklerden siz sorumlusunuz. Eve ne kadar cips, gofret, bisküvi, gazlı içecek alırsanız çocuklarınızı bu yiyecekleri yemeye o kadar teşvik etmiş olursunuz. Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için önce siz bu yiyecekleri bırakmalısınız.

9- ROL MODEL OLUN

Çocuklarınızın beden algısı ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasında en önemli etken sizsiniz. Beslenme alışkanlıklarınız değişkenlik gösteriyor ya da seçici tutum sergiliyorsanız çocuklarınız da büyük çoğunlukla böyle davranacaklardır.

10- DENGELEYİN

Sinemada patlamış mısır yemek ya da marketten eve dönerken dondurma alarak dönmek çoğumuz için hayatın zevklerinden bazıları. Önemli olan bu seçimlerin ne sıklıkla yapıldığı, doğru porsiyonda tüketmek ve fiziksel aktivite ile dengeleyebilmek.

[fotogaleri=2688,1464]

Yazarın Tüm Yazıları