Hülya Çağatay
Hülya Çağatay
Hülya Çağatay

Omega 3’ün gelişim çağındaki çocuklara faydaları

Balık ve yağlı tohumlarda bulunun omega 3, çocuklarda obeziteyi engellemeye yardımcı.

Haberin Devamı

Omega 3 yetişkinler kadar çocuklar için oldukça faydalı bir yağ asididir. Özellikle sağlıklı zihinsel gelişim için önemli olduğunu belirten Diyetisyen Hülya Çağatay, omega 3’ün çocuklar için faydalarını sıraladı ve hangi besinlerin doğal omega 3 kaynağı olduğunu belirtti.

Dünyaya gelen bebek, anne sütü tüketimi ile omega 3 bakımından yaşam yolunda bir artı ile başlıyor çünkü anne sütü omega 3 bakımından oldukça zengindir. Yaşamsal bir besin ögesi olan bu yağ asidi, aynı zamanda beynin yaşlanmasını yavaşlatan mucize bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra omega 3 alımı iyi düzeyde olan kişilerde kilo kontrolü bakımından da artıya sahip olması omega 3’ü çok daha değerli kılıyor. Çocuklarda obezitenin engellenmesi bakımından omega 3 alımı büyük önem taşıyor.

Omega 3 kaynağı balıklardan hangileri tüketilmeli?

Peki, omega 3 kaynakları denince aklımıza ilk gelen balıklardan hangilerini tüketmek doğru olan? Aslında tüm balıklar omaga 3 bakımından yeterli düzeydedir fakat denizlerin kirliliği nedeniyle balık tüketimimiz oldukça kısıtlanmış durumda. Son yıllarda özellikle çocuklar için ağır metal riski nedeniyle dip balıklarını tercih etmemek, balığı haftada en fazla 3 defa tüketmek dikkat edilmesi gereken noktalar. Mezgit, barbun ve kalkan gibi balıklar dip balıkları olması nedeniyle daha nadir tercih edilmesini öneriyoruz. Bu balıklar yerine özellikle tam bir omega 3 deposu olan somon veya hamsi, palamut ve lüfer tercih edilebilir.

Elbette sadece balık tüketerek omega 3 almış olmuyoruz hatta aslına bakarsanız eski zamanlarda omega 3; et, süt, yoğurt gibi hayvansal gıdalarda oldukça yoğun oranda bulunmaktaydı çünkü eskiden hayvanlar otlarla besleniyordu ve yeşil yapraklı sebzelerin omega 3 içeriği, hayvansal gıdaları omega 3 kaynağı yapıyordu. Günümüzde hayvanların otlayamaması nedeniyle artık et, süt yoğurt gibi besinler omega 3 kaynağı olarak kabul edilemiyor.

Badem ve ceviz de omega 3 kaynağı

Eğer çocuğunuz ceviz ve badem gibi yağlı tohumlardan hoşlanan bir çocuksa ona bol bol bu gıdaları sunmanız omega 3 için bitkisel bir kaynak oluşturacaktır. Çünkü bu yağlı tohumlarda omaga 3 içeriyor. Aynı zamanda semizotu ve benzer yeşil yapraklı sebzelerde iyi birer omega 3 kaynağıdır. Fakat en yoğun içeren balık tüketimin çocuklarda çok önemli olduğunu unutmayınız.

Elbette balık mevsiminde yeterli omega 3 alırken bu mevsim sonrası azalan omega 3 alımı için doktorunuza danışarak ek takviye kullanılması faydalı olacaktır. Bu tür takviyelerin seçimi için mutlaka çocuğunuzun doktoruna danışmanızı öneririm.