Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir

Okul döneminde çocuklar için beslenme önerileri

Araştırmalar okul çağı çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme ile başarının birbiriyle yakın ilişki içinde olduğunu gösteriyor. Çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimlerinin sağlanması ve sağlıklı yetişkinler olabilmeleri için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme konusunda önem verilmesi gereken detayları Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir açıklıyor.

Haberin Devamı

Büyüme ve gelişimin en hızlı ilerlediği okul çağı döneminde çocukların besin ihtiyaçları da artıyor. Cinsiyet, genetik geçmiş gibi faktörler de gereksinimlerinde belirleyici rol oynuyor. Bununla birlikte hem sağlıklı gelişimin devam etmesi ve hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hem de bilişsel gelişim için tüm besin öğelerini içeren bir beslenme düzeninin oluşturulması son derece önem taşıyor. Aynı zamanda gelecekteki yeme alışkanlığının da çocukluk döneminden itibaren oluşmaya başladığı da biliniyor. Bu noktada çocukların sağlıklı kalması, gelişmesi ve doğru bir beslenme düzenini içeren yemek kültürünün oluşması için ebeveynlere büyük görevler düşüyor.

TEMEL BESİN KAYNAKLARINI ALMASINA ÖZEN GÖSTERİN

Bu dönemde gerekli olan enerjiyi sağlamak için karbonhidratlar ve yağlar son derece önem taşıyor. Büyüme ve gelişme için olmazsa olmaz bir diğer besin kaynağı ise proteinler. Vücut dokusunun korunması ve onarılması için de ihtiyaç duyulan protein ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Bunun için çocukların günde 2-3 porsiyon et, balık, yumurta, süt ve süt ürünlerinden tüketmelerine özen gösterin. Temel ihtiyaçlardan biri de kalsiyum. Güçlü kemiklerin oluşması için çocukluk döneminden itibaren kalsiyum içeren ürünlere yer vermek gerekiyor. Bu nedenle çocukların en iyi kalsiyum kaynaklarından olan süt ve süt ürünlerinin yanında koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmesine çaba gösterin. Okul çağı döneminde çocukların artan demir ihtiyacını karşılamak için de et, balık, kümes hayvanları gibi ürünleri yemesine özen gösterin.

Haberin Devamı

MUTLAKA KAHVALTI YAPMALI

Akşam yemeğinin ardından gece boyu 8-12 saat aralığında aç kalan metabolizmayı canlandırmak için sabah kahvaltı yapmamız gerekiyor. Günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısı, beyin için gerekli olan glikozun sağlanmasında son derece önem taşıyor. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş ağrısı, dikkat eksiklikleri oluşabildiğini ve sonuçta okul başarısının da olumsuz yönde etkilenebildiğini gösteriyor. Dolayısıyla çalışan ebeveynler bile olsanız çocuğunuzun okuldaki performansının artması ve konsantrasyon sorunu yaşamaması için mutlaka kahvaltı yapmasını sağlayın. Kahvaltının günlük enerji ihtiyacının üçte birini karşılayacak besinlerden oluşması önem taşıyor. Bunun için sağlıklı tahıllar (çavdar ya da tam buğday ekmeği gibi), yüksek protein kaynağı yumurta, süt ve süt ürünleri, C vitamini açısından zengin meyvelerden oluşan bir kahvaltı menüsü oluşturmaya çabalayın. Bu sayede çocukların okul kantinlerinden sağlıksız ve kalorisi yüksek olan tost, sandviç ve meyve suyu gibi ürünleri tüketmelerinin de önüne geçmiş olursunuz.

Haberin Devamı

Okul döneminde çocuklar için beslenme önerileri

HER GÜN YUMURTA ŞART

Anne sütünden sonra en kaliteli protein olan yumurta okul çağındaki çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Vitamin A, B, D ve E’den ve çinko mineralinden zengin olan yumurta, kolin içeriği sayesinde beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlıyor.

BESLENME ÇANTASINA MEYVE KOYUN

Taze meyveler içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu nedenle beslenme çantasında her gün farlı renk ve çeşitlilikte meyve koyarak farklı vitamin ve mineral alımını sağlayın.

SAĞLIKLI KURUYEMİŞLER TÜKETMESİNE ÖZEN GÖSTERİN

Beslenmede yeri büyük olan sağlıklı yağlardan zengin kuruyemişler de okul çağı çocuklarının tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Ancak kalori değerleri yüksek olduğundan porsiyon kontrolü yapmaya dikkat etmek gerekir. Gün içinde 10-15 adet çiğ badem veya 2-3 adet ceviz tüketmek çocuklar için faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETMESİNİ SAĞLAYIN

Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri büyüme ve gelişme ile beraber kemiklerin güçlenmesini sağlamak için de mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Diş sağlığının korunmasının yanında, gelecekte oluşabilecek osteoporoz riskini azaltmak için de çocukların gün içerisinde mutlaka süt ve süt ürünleri tüketilmesine özen göstermek gerekiyor.

BİRLİKTE YEMEK YİYİN

Çocuklar ebeveynlerini kendileri için rol model olarak kabul ediyor. Dolayısıyla oluşturduğunuz beslenme alışkanlıklarınız çocuklarınıza da yansıyor. Bu nedenle onların sağlıklı beslenmesini istiyorsanız bu konuda örnek ve yol gösterici olmanız gerektiğini unutmayın. Evde sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar hazırlayın. Hatta bunları çocuğunuzla birlikte yapın. Bununla birlikte, kahvaltıyı birlikte yapmaya ve akşam yemeklerinde de aynı masada olmaya özen gösterin.

Haberin Devamı

BESLENME ÇANTASINI BİRLİKTE HAZIRLAYIN

Akşamları beslenme çantasını beraber hazırlamak okula götürdüğü ara öğünlere daha sempatik yaklaşmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda hangi gıdanın kendisi için nasıl bir yarar sağladığını da anlatabilir ve sağlıklı beslenme alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Okul döneminde çocuklar için beslenme önerileri

SAĞLIKSIZ ATIŞTIRMALIKLARDAN UZAK TUTUN

Okul çağı çocuklarını zamanın büyük kısmını evden uzakta geçirdiği için zaman zaman yağ oranı yüksek ve besin değeri düşük olan atıştırmalıklara yönelebiliyor. Sağlıklı ürünlerden oluşan ana öğünler çocukların atıştırmalık ihtiyacının azalmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle evde ya da okulda ana öğünlerin atlanmamasına özen gösterin. Ayrıca, sağlıklı atıştırmalıkların miktarının da ana öğünlere göre daha az olmasına ve yemeklerden en az iki saat önce alınmasına özen gösterin.